Ангел Марин: Вие победихте хитлерофашизма, вие донесохте свобода

"Вие победихте хитлерофашизма, вие донесохте свобода на европейски и други народи, сътворихте 9 май – Деня на победата, денят, в който беше сломен хитлерофашизма." С тези думи вицепрезидентът Ангел Марин се обърна към българските ветерани на церемонията по отбелязването на 9 май – Ден на Европа и Ден на победата срещу фашизма, предаде репортер на БГНЕС.
Ангел Марин каза още на участниците от войните, че са извоювали мечтата за хората за мирно бъдеще, макар да има хора, които да не признават техните заслуги. По неговите думи именно ветераните знаят колко скъпо струва непреодолимата жажда за власт. Вицепрезидентът подчерта, че на Червения площад в Москва днес са присъствали представители от редица страни-участници във Втората световна война, като Франция, Полша, САЩ и други. "Какво добро потвърждение, че 9 май – Денят на победата, е свързан с 9 май – Денят на Европа“, изтъкна още Марин.
Над 30 ветерани днес получиха почетен медал от вицепрезидента. Преди да замине на Москва, държавният глава Георги Първанов връчи отличия на други 37. Медали ще получат и всички живи български ветерани. Десетки граждани и поднесоха днес цветя пред Паметника на Съветската армия. Венци поднесоха и представители на Български антифашистки съюз, Сдружение "Александър Невски“ и Фондация "Героите на България“, посолствата на Руската федерация, Казахстан, Украйна, Армения, Дома на Москва в София, Организацията на българските евреи "Шалом“, Парламентарната група на "Коалиция на България“, Съюза на ветераните и други.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа