Явор Нотев: Да правим разлика между "специален" и "специализиран" съд

Депутатът от "Атака" и член на правната комисия Явор Нотев призова пред PRO.BG обществеността да прави разлика между "специализиран" и "специален" съд.
Думите му бяха по повод анонсирания от вътрешния министър Цветан Цветанов проект за създаване на специализиран наказателен съд за дела срещу мафията, който беше определен в публичното пространство като "трибунал". "Идеята е за създаване на специализирани състави и специализирани дела, които тези магистрати ще разглеждат. Не е уместно, дори е забранено да използваме думата "специален", а не "специализиран". Изключваме създаването на подобен съд, изключваме рецидива от миналото – каквито съдилища имаше в тоталитарните държави", подчерта адвокат Нотев. Той обясни още, че намеренията са тези специализирани състави да разглеждат по-тежките дела срещу организираната престъпност и корупцията, които затормозяват в момента съдилищата. "Да отиват там, за да текат по-бързо тези дела, а не за да се дават изключителни правомощия на определен съд да се "разправи" с някои субекти от медийно интересните дела", допълни Явор Нотев. Депутатът обясни още, че тези дела ще бъдат разпределяни на случаен принцип и даден съдия няма да знае предварително кое точно дело ще му се падне. "Тези магистрати ще са специализирани, а не специални", подчерта отново Явор Нотев.
Според него, подсъдността на случаите, които ще се гледат от тези съдилища, трябва да се гледат по предметен, а не по личностен признак. "Това е принцип в правото: да се определя по предмета на делото и този принцип би следвало да остане. Да няма значение дали пред съда застава бивш министър или обикновен чистач", обясни депутатът от "Атака". "Замисълът на тези специализирани съдилища е за добро", обобщи Явор Нотев.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа