Движение “За Попово” внесе исканията си във ВСС

Протестиращите граждани от Движение “За Попово” внесоха своите искания във Висшия съдебен съвет, предаде репортер на БГНЕС.
Председателят на Етичната комисия към съвета Цони Цонев, който прие папките с документи, уличаващи близо 15 магистрати, коментира, че материалите ще бъдат анализирани и ако се наложи ще бъдат извършени съответните проверки. Комисията ще излезе с обобщен доклад по случая.
БГНЕС припомня, че с плакати с надпис “Темида е сляпа, вижда само парата”, “СТОП на съдебния чадър на далаверите на Веселинов” и “Магистрати, вие сте позор – оставка и затвор” граждани от Движение “За Попово” се събраха на протестен митинг пред сградата на ВСС тази сутрин. Половин час преди редовното заседание на ВСС гражданите поискаха преразглеждане на всяко едно дело срещу кмета на Попово Людмил Веселинов. Според тях той е установил олигархичен режим и изработил механизъм да бъде преизбиран доживот с подкрепата на магистратите от всички нива на съдебната система. Благодарение на магистратите кметът се е поставил над законите в страната, пише в декларация на гражданското движение. В нея се посочва, че всички прокурорски преписки срещу Веселинов приключват с отказ за разследване и се подписват от един и същи прокурор – окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров. Според гражданите този прокурор вече четвърта година възпрепятства образуването на наказателно производство срещу кмета за извършено от него престъпление – продажба на общински имот без разрешение на Общинския съвет. В декларацията се посочват редица примери на оправдателни присъди на Веселинов. “Ние виждаме, че по-голямата част от назначените съдии и прокурори в съдебната система не работят в името на закона и справедливостта, а работят за себе си и в интерес на тези, които им плащат”, пишат още протестиращите в своята декларация. Те разчитат абревиатурата ВСС като “внесете съответната сума” и настояват ВСС незабавно да освободи от длъжност магистратите, които са се произнесли с оправдателни присъди за Людмил Веселинов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа