МВР удари „Сладурите“, „Регистраторите“ и „Терористите“

Три специализирани полицейски акции се проведоха вчера - „Сладурите“, „Регистраторите“ и „Терористите“, съобщиха от МВР. Арестувани са общо 15 лица в София, Раднево и Казанлък.
При операция „Сладурите“ на територията на Стара Загора и Раднево са задържани трима мъже от Раднево - Ж.Ж. (32 г.), С.И. (31 г.) и З.М. (30 г), по подозрение, че са участвали в организирана престъпна група за източване на „Мини Марица-изток“. До момента разследващите са установили 20 съмнителни договора на стойност 1 млн. лева без ДДС. Тримата доставяли резервни части за специализираните трактори, които работят в мините, като неправомерно оформяли обществените поръчки като „спешни“. Те доставяли части втора употреба на многократно завишени цени, като ги определяли като нови.
„Сладурите” са били свързани със свои „партньори” във Варна, които на основата на завишените цени са източвали ДДС от държавата. Разследването в „Мини Марица-изток“ тепърва ще продължава“, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.
Акция „Регистраторите“, която се проведе в София, е насочена срещу фалшивите регистрации на автомобили в КАТ и избягването на задължителното плащане на екотакса, съобщиха от МВР. В хода на операцията са задържани А.Т. (32 г.), А.И. (30 г.), Р.Г. (34 г.), Д.Й. (38 г.) и съучастничката им М.М. (37 г.). В домовете на задържаните са открити печати, фалшиви нотариални бланки с печати, печати на нотариуси, винетни стикери, контролни талони, касови апарати, компютърни конфигурации и банкови документи. За година щетите от престъпната дейност на групата се определят на около 100 хил. лева, като се проверява дали към групата има съпричастни служители на КАТ.
Операция "Терористите", която е насочена срещу група за нелегално производство и продажба на оръжие, е била в Казанлък и Стара Загора под ръководството на заместник градския прокурор на София Роман Василев. Арестувани са 6 български и един ирански гражданин. В гараж в Казанлък спецполицаите открили 5 автомата „Калашников“, в работилница в с. Енина са открити заглушители, боеприпаси и автомат. Повечето от задържаните са осъждани за нелегална търговия с боеприпаси и оръжие. „Фактът, че предмет на продажба са били автомати "Калашников", говори, че последиците са непредвидими и оръжието няма да се ползва за лов например“, коментира вчера министър Цветанов.

Станете почитател на Класа