ВАС: Длъжниците могат да пътуват в страните от ЕС

Ана Михова,
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Забраната за напускане на страната при неплатени дългове над 5000 лева е в противоречие с европейското законодателство и с правото на свободно придвижване в ЕС. Това обяви в свое решение тричленен състав на Върховния административен съд, публикувано на сайта на институцията вчера. То е взето на 24 март 2010 г. Решението важи само за пътуване в страни - членки на ЕС.
Делото е заведено от гражданина Николай Паунов, след като столичната полиция му е забранила да пътува в чужбина по искане на частен съдия-изпълнител. Мъжът дължал над 5000 лева на физическо лице, става ясно от решението по делото. Във ВАС процесът е започнал през миналата година, а решението е обявено в края на март т.г. Председател на състава е Диана Добрева, а членове бившият зам.-министър на вътрешните работи Соня Янкулова и Юлия Ковачева. От МВР коментираха, че както и досега ще се съобразят със съдебното решение.
Според тричленния състав забраната да се напуска страната поради финансова задлъжнялост противоречи на Договора за създаване на Европейската общност. Той дава на гражданите на съюза правото на свободно движение. Съдът е приел, че по силата на своето българско гражданство Паунов е гражданин на ЕС и като такъв трябва да се ползва от същите права.
Освен това санкцията противоречи и на директива на Европейския съвет, която забранява на страните членки да въвеждат каквито и да е ограничения за придвижването на хора. Единствените забрани, които могат да се налагат, са при съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве, посочват върховните магистрати.
Решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване, важи само за страните - членки на ЕС. В самата жалба на Паунов до съда не е бил поставен въпросът за пътуване извън ЕС. Съдът е посочил: „Изпълнението на принудителната административна мярка по отношение на трети за Европейския съюз страни е въпрос, който подлежи на решаване чрез механизмите на полицейското сътрудничество с компетентните власти на държавите членки."
В закона за българските лични документи се допуска забрана да напускат страната хора, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чужденци, освен ако представят надлежно обезпечение. В закона е посочено, че голямо задължение е над 5 хил. лв. Подобна мярка не се налага на всеки, който дължи по-голяма сума, а само на осъдения да я плати, който отказва да го направи доброволно и не е дал обезпечение. Това означава, че за вземането има издаден изпълнителен лист и то е възложено за събиране на съдия-изпълнител, който пък е поискал МВР да забрани напускане на длъжника. След това решение на ВАС всеки гражданин, на когото съдия-изпълнител е поискал от МВР забрана за пътуване в ЕС, може да си потърси правата.


Станете почитател на Класа