Игнатов: С 8000 по-малко са завършващите средно образование тази година

С 8000 по-малко са завършващите средно училище тази година, затова се планира закриването на 10 висши учебни заведения. Това заяви министърът на МОНМ Сергей Игнатов в отговор на питане на депутата Лютви Местан защо се планира закриване на 10 вуза у нас, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Игнатов припомни за перспективите пред Европа – за все по-застаряващо население, че в момента на континента има с 5 млн по-малко млади хора. Той посочи също, че в Холандия например едно висше училище се пада на 711 217 души, докато у нас един вуз се пада на 149 217 души.
Местан попита, защо се планира откриването на 52-ро висше училище в Перник, след като се закриват 10 вуза и какво е предизвикало тази избирателност. Игнатов отговори, че решението за сформирането на пернишкия университет е взето от Националната агенция за оценяване и акредитация и че Местан е добре запознат с това, тъй като години наред е участвал в управлението на образованието. По ваше време агенцията е оценила като правилно решението за пернишкия университет, подчерта Игнатов. Той допълни, че в новия преработен Закон за висшето образование предстои да се внесат поправки, съгласно които ще се обединяват колежи и университети ан териториален принцип. Още предишният кабинет предложи структура за обединение на няколко вуза, така ще се намали броят на структурите, подчерта образователният министър.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа