Георгиева: Положителната оценка за конвергентната ни програма е все още неофициална

Положителната оценка за конвергентната програма на България все още е неофициална. Това заяви българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева след срещата си с председателя на НС Цецка Цачева, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
ЕК внесе своята оценка за конвергентната програма на България и тя е положителна, а министрите на финансите в неформална среща получиха това мнение, но тъй като срещата има неформален характер те не могат да се произнесат официално за нея. Така българският еврокомисар Кристалина Георгиева отговори на въпрос на репортер на БГНЕС в НС след днешната си среща с председателя на парламента Цецка Цачева. Такова потвърждаване на мнението на комисията може да стане само в контекста на формална среща, допълни Георгиева. По другия актуален за държавата въпрос, тя каза, че България даже с 3.9 % дефицит е далече от страните, които се намират в сложно фискално положение. В тези условия на криза, продължи тя, може да се каже, че правителството, министърът на финансите, парламентът държат здраво бюджета и няма риск спрямо нас да се предприемат наказателни действия. Тя, все пак, ще очаква обсъжданията по този въпрос, но логиката на нещата досега я правят уверена да направи този извод.
В нейния ресор в ЕК е наблюдението и активирането на реакция в случай на бедствие, ако страна в ЕС или трета страна поиска помощ. В този случай при изригването на вулкана и прашния облак след него Исландия не се е обърнала с молба за помощ, а гражданската защита на страната е демонстрирала много добра организация при бедствието и са се справили изключително добре, каза Кристалина Георгиева. Но в нейния ресор не влиза задължението да отговаря и да наблюдава транспорта. "В рамките на моята работа това, което трябваше да направим го направихме", бе категорична Георгиева, но заедно с това "обезателно трябва да засилим координацията и ефективността на ЕС при реакция на кризи", поясни тя. В нейната област на отговорност тази година ще има много важна законодателна инициатива в Еропарламента и тя е по засилване на капацитета на ЕС да реагира в условия на бедствия и кризи. Това ще бъде за Георгиева и за нейния екип приоритет № 1 и ще разчитат, че българското НС ще се включи в тази подготовка. В днешния ден Кристалина Георгиева ще посети Монтана, за да се запознае с нашия център за "Гражданска защита", за да се потърсят възможности за разширение на неговата международна дейност. За нея това ще бъде повод да се запознае и да разбере как работи нашата система за гражданска защита.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа