Защитниците на “Недосегаемите” поискаха да се отхвърли искането на прокуратурата

Прокуратурата поиска “задържане под стража” на Борислав Христов, Желяз Иванов и Ивайло Йорданов, задържани при специализираната полицейска операция “Недосегаемите”, предаде репортер на БГНЕС.
Съдът не уважи искането на държавното обвинение мерките за неотклонение на тримата да се гледат при закрити врата. Прокуратурата искаше делото да е закрито, тъй като в събраните доказателства има документи, представляващи държавна тайна. Става въпрос за три справки от ДАНС. Съдът обаче обясни, че справките не са годни доказателства и страните не могат да се позовават на тях. Прокуратурата счита, че тримата могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Срещу тях и срещу Анелия Господинова и Ясен Сарчовски има повдигнато обвинение, че участват в организирана престъпна група за данъчни измами, действала от 2008 година до 15 април 2010 година.
Според защитата Желяз Иванов, посредством определена фирма през периода април 2009 до ноември същата година, е закупил стоки на обща стойност близо 12 милиона лева. Вероятно фирмата е собственост на лицето Борислав Огнянов от ромски произход, който според държавното обвинение, докато фирмата е извършвала своята дейност, е ровел по кофите. Клошарят е обяснил пред следствените органи, че Иванов е упражнил насилие над него и че му е носил документи за подпис. Ивайло Йорданов е извършвал престъплението, за което е обвинен, с помощта на 40 фирми, голяма част, от които са регистрирани на името на лица от ромски произход. Защитниците на тримата поискаха съдът да не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, тъй като няма опасност тримата да се укрият или да извършат друго престъпление. От своя страна Ивайло Йорданов каза ,че не познава другите двама, а Борислав Христов изтъкна, че работи честно и законно в собствената си фирма и е предал доброволно на следствените органи цялата документация на фирмата си.
БГНЕС припомня, че тримата задържани са криминално проявени за предишни данъчни престъпления. На 16 април прокуратурата повдигна обвинения към тримата, както и към 28-годишния Ясен Сарчовски. и 39-годишната К.Г. , които бяха освободени с мярка “парична гаранция” в размер на 3 000 лева. Петимата са обвинени по чл. 321 от НК, вр. с чл. 253 и 255 - за организирана престъпна група за пране на пари, и неплащане на данъчни задължения в големи размери. На 15 април вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че по време на акция "Недосегаемите" са задържани над 10 лица. Широкомащабната операция се проведе съвместно с НАП, ДАНС, НСС, МВР и под ръководството на Прокуратурата. Над 30 адреса бяха проверени в рамките на акцията. Относно връзката на Христо Ковачки със задържаните лица, вътрешният министър, заяви само, че тази връзка е “добра”. В енергетиката Ковачки чрез различни фирми е собственик на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца, притежава ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Марица-3", както и брикетната фабрика "Брикел". В хода на операция е установено ръководството на групите, които са се занимавали с данъчни измами и пране на пари. Огромни щети са нанесени на държавата, посочи тогава Цветан Цветанов. “Много от тях са следствени, но са пуснати под гаранция и затова ги нарекохме "недосегаеми"”, каза още той. “Мерките, които ще се искат и за които ще пледира прокуратурата ще бъдат мотивирани, за да могат тези хора да останат в ареста. Това са фирми, свързани с енергетиката, прехвърлянето на фирми, на имоти от полуграмотни хора”, коментира още МВР министърът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа