40% от жителите на ЕС се лекуват с антибиотици

Мила Григорова

Малко над една трета от българските граждани са приемали антибиотици в рамките на последната една година. Това сочат данните от изследването на „Евробарометър“, проведено в страните от Европейския съюз по поръчка на Европейската комисия.

Преди седмица публикувахме данни за навиците на европейците що се отнася до грижата за зъбите. Данните показаха, че България е на едно от последните места в Европа по дял на редовните си прегледи при зъболекар пациенти.

Още една здравна тема – отнасяща се до употребата на антибиотици, този път, носи донякъде добри новини за България. Широко известен факт е, че антибиотиците са медикаменти, с чиято употреба не трябва да се прекалява, тъй като продължителната употреба води до привикване на организма и намалява ефективността на лечението, а и носи негативни странични ефекти за здравето.

България се отличава с относително нисък процент на хората, които са приемали антибиотици в последните 12 месеца. 35% от българите заявяват, че са се лекували с антибиотици. Средното измерено за Европейския съюз е 40%, а първите в класацията са с проценти около 60%.

Данните сочат още, че жителите на южните страни от Евросъюза са по-склонни да се лекуват с антибиотици. Показателни за това са страни като Италия, Малта и Румъния, където преобладаващата част от населението е вземало антибиотици в последната година. Въпреки че се намираме в южната част на континента, ние, българите, сме изключение от това правило – не вземаме антибиотици, освен вероятно в краен случай. Можем да се надяваме, че въпреки по-ограниченото приемане на антибиотици, хората в България все пак се лекуват по други начини и не пребрегват здравето си.

В Европейския съюз като цяло, според резултатите от изследването, жените са по-склонни да приемат антибиотици, отколкото мъжете. Донякъде изненадващо е и по-широкото разпространение на този тип лечение сред младите европейци – 46% от 15-24-годишните европейци са приемали този тип медикаменти, докато процентът в групата на над 55-годишните е значително по-нисък – 39%.

Продажбата на антибиотици в Европейския съюз е регламентирана и на теория този тип лекарства могат да се предоставят само срещу рецепта от лекар. Въпреки това практиката за продажба на антибиотици без рецепта е налице в почти всички европейски страни.
3% от лекувалите се с антибиотици в ЕС са ги купили без рецепта или лекарско предписание. Румъния е абсолютен първенец в това отношение – цели 16% от румънците, които са пили антибиотик, са го приемали без рецепта от лекар. Това донякъде обяснява и по-високия процент на румънците, които са се лекували с антибиотици в рамките на последната една година.

България е малко над средното европейско равнище по дял на хората, закупили лекарствата без рецепта, но все пак е далеч от рекордната стойност на Румъния. 5% от българите са си „предписали” сами хапчетата, без да посетят личния си лекар.
Дания и Люксембург са страните, които са най-стриктни по отношение на контрола върху продажбата на антибиотици. Нулев е процентът на жителите на тези страни, които са се снабдили с антибиотици, без да разполагат с рецепта от лекар.

Като цяло по-ограничената употреба на антибиотици в България е по-скоро положителен факт. Дори ако сред причините са и не толкова позитивни фактори като цените на лекарствата у нас, навиците на българите да се самолекуват или други известни и обсъждани проблеми на здравните грижи у нас.


„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и „Галъп интернешънъл“ в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС „Галъп интернешънъл“.

Станете почитател на Класа