Иван Костов: В реформите ГЕРБ се движи по ръба на някакъв ляв популизъм

В реформите управляващата партия се движи по ръба на ляв популизъм и не трябва да се поддава на натиска на обществото. Това каза в Пловдив лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.
Костов допълни, че на Националното събрание на ДСБ е взето решение партията да увеличи своята настойчивост ГЕРБ да започне незабавно да изпълнява реформите от антикризисния план от 1 октомври 2009 година. По думите на Костов в момента управляващите извършват реформи, с които се цели спирането на изтичането на бюджетни средства, но за това по думите му са необходими законодателни промени и адекватни политически решения. "Ние сме за това тези реформи да се довършат", каза още лидерът на ДСБ. Според Иван Костов в 60-те антикризисни мерки има неостойностени мерки за подкрепа на пазара на труда и ГЕРБ трябва да каже каква е тяхната цена. По думите му те са набелязани под натиска на синдиката. Костов подчерта, че няма да поставят срокове на ГЕРБ и няма да работят с ултимативен език. "Признаваме постигнатото, но винаги ще посочваме грешните или неправилни стъпки", допълни Костов. Той изрази задоволство от разследванията срещу министрите от бившия кабинет и от развоя на събитията около Ахмед Доган.
Екатерина Михайлова подчерта, че реформите, които ГЕРБ набеляза не са популярни и са много тежки, особено здравната и пенсионната, но и двете са необходими и отлагането им ги прави още по-тежки. Именно това води до натиск от страна на обществото. В тези случаи ГЕРБ тръгва решително, но после се плашат и отстъпват, коментираха от ръководството на ДСБ. На въпрос може ли да се очакват през 2011 година избори "три в едно" Михайлова отговори, че на този етап не вижда нестабилна подкрепа на управляващите, както отстрана на собствената си ПГ, така и на Синята коалиция. ДСБ ще отправя критики, но запазва подкрепата си към ГЕРБ така както я заяви в началото. Михайлова допълни, че е почти сигурно изборите да бъдат "две в едно", тъй като президентските и местните са през една седмица и няма логика да се провеждат така.
На националното си съвещание в Пловдив ДСБ прие резолюция, в която е включена оценка за реализиране на реформите отстрана на ГЕРБ. Посочени са и принципите, за които настоява ДСБ при изработването на новия Избирателен кодекс. ДСБ са за пропорционална избирателна система със запазен праг и преференциално гласуване. Те ще отстояват искането си и за постоянна изборна администрация, избирателни секции извън страната да има само в българските посолства и консулства. ДСБ започва да реализира решението на си да се яви на предстоящите местни и президентски избори във формат "Синя коалиция +".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа