Самолетът с тленните останки на полската президентска двойка вече е в Краков

Военният самолет, с който тази сутрин от Варшава отпътуваха тленните останки на полският президент Лех Качински и на съпругата му Мария, пристигна в Краков.
От летище Балице траурната колона се насочи към центъра на града. Опелото в Мариацката катедрала в Краков ще започне в 14 ч. местно време (15 ч. българско време). След това Лех Качински и съпругата му ще бъдат положени в гробницата на кралския замък Вавел.


Тадич няма да отиде на погребението на Качински

Сръбският президент няма да може да присъства на погребението на президента на Полша Лех Качински в Краков заради парализирането на европейския въздушен транспорт.
Това се съобщава в декларация на президентството. Сръбското въздушно пространство е затворено от вчера след обед. Много други световни лидери – между които президентът на САЩ Барак Обама, френският президент Никола Саркози, канцлерът на Германия Ангела Меркел и британският престолонаследник принц Чарлз – също се отказаха поради невъзможност да стигнат до Полша. Изхвърлената при изригването на исландски вулкан пепел, която вятърът отнесе към Европа, предизвикаха хаос във въздушния трафик и от три дни напълно го парализираха.


Дмитрий Медведев отлетя от Москва за Краков

Президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев отлетя от Москва за Краков, за да присъства на погребението на полския президент Лех Качински, загинал в самолетна катастрофа на 10 април край Смоленск. Това съобщи прессекретарят на държавния глава Наталия Тимакова.
За разлика от Медведев според съобщение на министерството на външните работи на Полша на таурната церемония за Лех Качински и съпругата му Мария няма да могат да присъстват, както бяха обявили преди това, 32 чуждестранни делегации, съобщи. Причината е разстройването на въздушния трафик и затварянето на въздушното пространство над Европа заради облака от пепел, изхвърлена при изригването на вулкан в Исландия.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа