Цветанов: Усещането е за “октопод” в МВР и във ВСС

Усещането и съмнението във всички нас е, че може да има представители на “Октопода”, както в МВР, така и във всички други структури, включително и във ВСС. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след участието си в заседанието на ВСС, предаде репортер на БГНЕС.
Имаше един конструктивен, полезен и продуктивен разговор. С тези думи Цветанов описа срещата си. Бяхме много искрени едни към други, допълни той. Цветанов е коментирал с членовете на ВСС възможностите да използват информация, събирана със специални разузнавателни средства за образуване на дисциплинарни производства. ВСС в момента може да коментира анонимни сигнали при кадровите назначения, но е лишен от възможността да използва информация, съдържащи конкретни факти, събирана със СРС. “Можем да изработим текстове, които да бъдат приети в парламента. Има политическа воля за нарушаване на сегашното статукво, което е лошо за българските граждани”, заяви вътрешният министър. Той е запознал членовете на ВСС с някои случаи на злоупотреби от страна на представители на съдебната система. Тъй като данните за магистратите са събирани със СРС и представляват класифицирана информация, вътрешният министър би могъл да спомене конкретни факти и имена. Става дума за едно дело, при което има задържани лица и има данни за разговор със съдия, при който се говори за решаване на проблема. При друг случай, при който има задържани девет лица, делото е отлагано многократно, приключило е с оправдателни присъди, а част от лицата, които е трябвало да бъдат задържани под стража, сега се издирват по друго знаково дело. “Някой път се обезсмисля работата на служителите на МВР и прокуратурата и при едно дело, по което има ясно изразена фактологическа ситуация, липсва обективната справедливост”, каза Цветанов.
По повод провеждащата се днес операция, под името “Недосегаемите”, Цветанов каза, че има над 10 задържани лица. Не на всички от тях ще бъде наложена 72-часова мярка за неотклонение, тъй като част от тях са в периферията на престъпната група. Широкомащабната операция се провежда съвместно с НАП, ДАНС, НСС, МВР и под ръководството на Прокуратурата. Над 30 адреса трябва да бъдат посетени в рамките на акцията и евентуално от тях да бъдат иззети доказателства. Относно връзката на Христо Ковачки със задържаните лица, вътрешният министър, заяви само, че тази връзка е “добра”. “Недосегаемите са лица и хора, които са част от криминалния контингент, срещу които се водят дела, но те са с променена мярка за неотклонение”, каза още вътрешният министър. Щетите и злоупотребите, които лицата са нанесли са огромни, допълни той. След срещата Цветанов коментира и, че не трябва да се приема, че прокуратурата е минала към изпълнителната власт. Няма никакво вмешателство на изпълнителната власт в съдебната власт, категоричен беше той. Днес е решено и да се предприемат законодателни промени за очистване на системата от лица и хора, които не трябва да бъдат там. В тази връзка се коментира и темата за разговора между Веселин Пенгезов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев. Няма нещо, от което да се притеснявам, заяви вътрешният министър. Той е разговарял с Йовчев, който от своя страна е заявил, че такова съдържание на разговор, каквото беше оповестено от Пенгезов не е имало. Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев обясни, че комисията извършва проверка по случая, като са изслушани и двама магистрати, за които се твърди, че са присъствали на разговора между двамата. Проверката още не е приключила. Усещането и съмнението във всички нас е, че може да има представители на “Октопода” както в МВР, така и във всички други структури, включително и във ВСС, заяви още Цветанов. Нито аз имам от какво да се притеснявам, нито представителите на ВСС, каза още Цветанов след срещата. Той призова членовете на съвета да гласват явно при избор на административни ръководитлеи в съдебната система. Така всеки ще може да си понесе отговорността. Дебатиран е въпросът за издаването на допуски за достъп до класифицирана информация на членовете на ВСС. Така преди да вземат конкретно решение магистратите ще имат повече информация за кандидатите за ръководители в системата. Според вътрешния министър трябва да има лично персонално издаване на допуск за членовете на ВСС, какъвто е случая с министрите и главния прокурор. По този въпрос има две мнения във ВСС, но въпросът трябва да бъде консултиран с ДИКСИ. Председателят на ВАС Констатин Пенчев, обаче, заяви, че няма да подаде заявление за достъп до класифицирана информация.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа