Георги Първанов се срещна с ръководството на ВМРО-НИЕ

Президентът Георги Първанов се срещна днес с кмета на Пловдив Славчо Атанасов и ръководството на партия “Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност” (ВМРО-НИЕ), информират от пресслужбата на държавния глава.
По време на срещата председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов представи пред държавния глава новата политическа формация и нейните приоритети. Петко Атанасов изтъкна пред президента Георги Първанов очакването на ВМРО-НИЕ да бъде изразена консолидираната позиция на България по въпроса за уреждане на съществуващия спор между Гърция и Република Македония за наименованието на бившата югославска република, по начин, по който не се накърняват българските национални интереси. Петко Атанасов посочи също така необходимостта да бъдат ясно дефинирани условията, изпълнението на които обезпечава подкрепата на България за пълноправното членство на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. В тази връзка Петко Атанасов изтъкна необходимостта от преустановяването на езика на омразата в македонските медии спрямо България, както и прекратяване на присвояването и фалшифицирането на българската история.
Георги Първанов заяви, че страната ни ще приветства постигането на решение в дългогодишния спор за наименованието на Република Македония, но че това трябва да бъде реализирано, посредством формула, с която не се създават възможности за отправянето на последващи претенции към българската държава от страна на Македония. Президентът подчерта, че в разговорите си по този въпрос с министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу и с президента на Македония Георге Иванов е изтъкнал, че приемането на наименование на Република Македония, с определено географско съдържание, трябва да съдържа и изрични гаранции за българската държава.
По време на срещата Славчо Атанасов изрази позицията на ВМРО-НИЕ за създаването на Министерство за задграничните българи, което да обезпечи провеждането на една по-активна политика на българската държава към сънародниците ни в чужбина. Ръководството на ВМРО-НИЕ изрази също така опасенията си от тезите на радикалния национализъм в България. В тази връзка президентът Първанов подчерта, че обществото трябва решително да се противопоставя на подобни радикални идеи, създаващи напрежение на етническа и религиозна основа.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа