Задържаха Николай Цонев, магистрат и посредника им

"Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима- един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство“, заяви зам. градският прокурор на столицата, Роман Василев, минути преди да влезе в сградата, където се предполага, че е задържан бившия гл.секретар на МФ Тенчо Попов, предаде репортер на БГНЕС.
Единият от тримата, заради нещата които е правил има достъп до досъдебни производства и по едно от тях, са проявили наглостта да предлагат пари, обясни Василев. Бившият министър на отбраната Николай Цонев е задържан във Военна болница, допълни Василев. От МВР потвърдиха, че при съвместна операция на ДАНС и МВР, проведена под ръководството на Главна прокуратура, е задържан бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Арестът е станал в офис на бул. „Патриарх Евтимий”, докато Попов предавал на магистрат сумата от 20 000 евро. Парите били предложени от бившия министър на отбраната Николай Цонев чрез посредничеството на задържания Попов и на съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева. Сантиров също е задържан в дома му в столичния квартал „Гоце Делчев”. Действията по разследването продължават.
БГНЕС припомня, че вчера ръководителят на военно окръжна прокуратура, София Спас Илиев съобщи, че се проверяват 9 договора за закупуването на 310 жилища, на обща стойност 36 млн.лв., сключени през първата половина на 2009 г., по времето, когато военен министър е бил Николай Цонев.
Сигнал за този случай е пристигнал в прокуратурата от ДАНС. Проверяват се и пет договора за доставка на оборудване на жилища, част от които са и новозакупените. Общата стойност на договорите е близо 4,8 млн.лв. Във Военно-окръжната прокуратура разследват и договор за саниране преустройство и рехабилитация на едно военно общежитие, като една от клаузите в договора предвижда изплащането на сумите по него да се извърши до 2017 г. Санирането на този блок струва по договор 10 млн.лв. Води се и дело за договор за закупуване на противопожарно имущество, който е ощетил държавата между 500 хил. лв. и 2 млн.лв. Прокурорите проверяват и договор за строително монтажни работи на военно почивната база в Пампорово на стойност 9 млн.лв., който също е сключен по времето на Николай Цонев. Отговорност за сключените договори носят длъжностни лица от Министерство на отбраната. Извършват се проверки и за конфликт на интереси, т.е дали лицата сключили договорите имат някаква връзка с фирмите, които ще извършват дейност. Някои от сигналите в посочените проверки са пристигнали в дирекция "Военна полиция", а други в Агенцията за държавен и финансов контрол.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа