Костов за контрола на ДАНС: Успях да обърна тенденцията

Успях да обърна тенденцията и да поставя началото на процеса на стабилизиране на ДАНС. Това каза председателят на парламентарна комисия за контрол на ДАНС Иван Костов, оценявайки лично своята роля, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Костов заяви, че е радостен от това, че за краткото време, в което е ръководил контрола на ДАНС е съумял да преобърне тенденцията и да постави началото на един процес на стабилизацията й. Той изрази удовлетворението си от отчета за дейността на ДАНС за 2009 г., независимо, че е имало сериозни критики към него по време на днешното заседание, които обаче са били приети хладнокръвно и конструктивно от председателя на Агенцията. Депутатите са подкрепили доклада, защото агенцията се е включила пълноценно в работата, особено в последните месеци на 2009 г. в противодействието на организираната престъпност и точно това е спряло, влошаването на сигурността на страната, каза Костов. По неговите думи е била спряно изтичане на информация от ДАНС, затворени са много канали за нарушения, независимо, че е имало съпротива срещу новия екип на агенцията. България е минала през тежък период особено в края на 2008 г. и началото на 2009 г., когато е имало "видима деградация на средата за сигурност" по думите на Костов. На въпрос на БГНЕС, на основата на контраразузнавателната информация локализирани ли са агенти на чужди разузнавателни служби в България, Костов отказа отговор, но поясни "че това е важна задача на контраразузнавателното направление в дейността на ДАНС" Има например такъв сериозен проблем-Русия отказва да започне преговори за нов договор за доставка на газ и обвързва темата с "Белене". Това е заплаха за националната сигурност", каза той. На свой ред Костов попита, как така този опит за изнудване и рекет на България среща такъв силен отзвук в българската общественост. На още по-конкретния въпрос, дали в ДАНС има агенти на чужди разузнавания, Костов отговори: "Ние осъществяваме политически, публичен контрол върху дейността на агенцията и не можем да влезем на такива нива на разбиране на нещата"
Костов се спря и на изключителната роля на правителствените приоритети за икономическата сигурност на страната – усвояване на еврофондовете, влизане в Шенгенското пространство и във валутния механизъм ЕРМ 2. Неизпълнението на всеки един от тези приоритети, би заплашило силно националната сигурност на България, поясни той. Председателят на комисията за контрол ДАНС информира, че заради принципа на ротацията, комисията ще има нов председател при изтичане на срока на мандата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа