37 ВУЗ-а приемат с оценка от матурите

37 висши учебни заведения у нас ще приемат студенти с оценки от матурите, но не по всички специалности. Това стана ясно от обобщената информация от университетите, публикувана на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Общо 8 ВУЗ-а няма да приемат студенти с оценки от държавните зрелостни изпити. Това са НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Националната художествена академия, Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Театралният колеж „Любен Гройс“, Американският университет в Благоевград, Военната академия „Г.С. Раковски“ и Висшето училище по застраховане и финанси.
Тенденцията показва, че се увеличава и броят на специалностите във висшите училища, в които кандидат-студентите няма да държат приемни изпити, а ще им се зачитат резултатите от матурите.
Вчера започна и приемането на заявления от дванайсетокласниците, които ще се явяват на държавни зрелостни изпити през май. Молбите ще се подават до директора на съответното училище и ще се приемат до 26 март, напомниха от МОМН. Заявленията са по образец, утвърден от министъра на образованието.
Във всички 28 областни инспектората по образованието вече са утвърдени и регионалните комисии за организирането на държавните
зрелостни изпити. МОМН разполага с база данни с предложения за оценители, за квестори, за сгради и зали, в които ще се провеждат матурите. Точният брой на учениците, които са подали заявления за допускане до матури, ще стане ясен до 30 март. Зрелостниците ще получат служебна бележка с информация за това, къде ще се проведе изпитът им, до 13 май.
Всеки зрелостен изпит ще продължава по четири часа, като
първите две задължителни матури ще започват в 8 ч сутринта.
Изпитите по желание в зависимост от утвърдената заповед ще са
от 8 ч или от 14 ч. Писмените работи от матурите ще се оценяват от 17 май до 4 юни. До 7 юни се очаква да бъдат обявени резултатите.
Общо 71 279 ученици са в 12-и клас тази година, съобщиха от МОМН, цитирани от БТА.


Кога са изпитите

Първата матура е по български език и литература и ще се проведе на 14 май от 8 ч. Вторият държавен зрелостен изпит, който е по задължително избираем предмет, е на 17 май от 8 ч. Заради това още в началото на годината МОМН обяви 14 май и 17 май за неучебни дни.
От 18 май до 26 май ще се състоят 13-те държавни зрелостни изпита, които са по желание на учениците.

Станете почитател на Класа