Цветанов: Започваме процедура по отстраняване на президента

Политическа партия ГЕРБ не е променила решението за стартиране на процедура по импийчмънт на държавния глава Георги Първанов, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по Дарик радио.
Той обяви, че процедурата по отстраняване ще започне още следващата седмица, когато депутати от партията на управляващите ще започнат да събират необходимите подписи. По всяка вероятност и други партии ще бъдат приканени да се присъединят на ГЕРБ. Според Цветанов, тезата, че премиерът Бойко Борисов не е съгласен с отстраняването на президента, е интерпретация. Министърът обвини държавния глава, че употребява терминология като възпитаник на комунистическата партия. Сатър, война, са недопустими понятия, според него, в речника на държавния глава. Цветанов увери, че в ГЕРБ не са имали никакви намерения да изискват отстраняването му преди избухването на скандала със Симеон Дянков и в този смисъл определи като основателна реакцията на партията си. В коментара си вътрешният министър заяви, че Първанов просто е извадил късмет при избора му за втори мандат заради липсата на силна кандидатура, около която да се обединят десните. „Президентът се държи все едно, че тези 20 години той е живял другаде“, коментира той, като припомни, че кампанията на Първанов беше финансирана от Людмил Стойков, който е разследван за участие в източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, както и че президентът беше на лов в Благоевградско, когато стана инцидентът с влака София-Кардам. Освен това според Цветанов, президентът не би трябвало да бяга от това, което си е негово – псевдонима „Гоце“. Цветанов посочи, че няма как да не бъде проведен дебат с участието на гражданското общество по отношение на „моралните“ качества на държавния глава. Той обаче отказа да даде оценка на тези негови качества. А дебатът в парламента ще бъде вот на доверие за президента, каза още Цветанов.
При създаването на проекта ГЕРБ винаги сме говорили, че това не е пазар, каза Цветан Цветанов по повод на думите на лидера на РЗС Яне Янев, че от партията ще дадат подкрепа за подписката за импийчмънта на президента срещу процедура за нова Конституция. Цветанов отбеляза, че ГЕРБ догодина ще има своя кандидатура за президент и той ще бъде от ГЕРБ. Цветан Цветанов не е лидер на политическа партия ГЕРБ, заяви вицепремиерът по повод вчерашните думи на Първанов, че е недопустимо председател на партия да бъде и вътрешен министър. Несериозно е да се каже, че ГЕРБ е заложник на Иван Костов, каза още Цветанов.
Алексей Петров и Красьо Черния по някакъв начин са имали определено влияние във Висшия съдебен съвет, каза още вицепремиерът Цветан Цветанов. Изявлението му дойде в отговор на въпрос по какъв начин ВСС е свързан с "Октопод". Цветанов обаче отказа да конкретизира връзките между бившия съветник в ДАНС и лобиста в съдебната система със съдебния съвет, тъй като не можел да обявява подробности от информацията, която има като вътрешен министър. Цветанов обясни още, че няма да се откаже репликите си към съдебната система, защото в това няма нищо лошо, когато се говори за борба с престъпността.
Той се аргументира с няколко примера на идентични престъпления, но разкрити в България и на територията на други партньорски държави, чиито извършители получавали присъди с големи разлики в тежестта. "Стараем се максимално да обновим контактите с партньорите в чужбина защото знаем, че там нарушителите ще бъдат съдени много по-бързо и ефективно", обясни той.
Вътрешният министър се обяви против идеята служителите на МВР да плащат здравните си вноски. Това обаче е негово лично мнение и ще подкрепи позицията на ГЕРБ по въпроса, уточни Цветанов. Според него държавата не трябва да допусне да влезе в голям дефицит. Тези пари трябва да се осигурят, без да се дестабилизира финансовата дисциплина, смята още вицепремиерът.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа