Първанов: Ние сме силни с качеството на човешкия материал

Нагледал съм се през тези 20 години на хора, които се учат, когато влязат в Парламента и даже в правителството. Ние сме силни с качеството на човешкия материал, противно на някои тези, които се чуваха през последните месеци.
Това заяви на среща с учениците от Обществения съвет за детето и младежта държавният глава Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС. Темата на срещата беше обсъждане на идеите за развитие на страната до 2020 година, в контекста на Европейската стратегия "2020”. Вие сте имали трима комисари и то във времето, когато ние бяхме на път да останем без един комисар, т. е. младежите са с три обиколки пред нашето поколение, обърна се държавния глава към членовете на Младежкия европарламент. По негово мнение, институциите в България така и не са разбрали, че младите не бива да бъдат просто обект на младежка политика, и да бъдат субект – участник в процеса на формирането политическите решения. Той подчерта, че в настоящите условия е необходимо да се изберат такива решения за борба с кризата, които след края й, да ни изведат на по-удобна позиция. По думите на Първанов, ние – българите продължаваме да имаме голям проблем – продължаваме да се изживяваме като кандидат-членове в ЕС. "Ние свикнахме от предишните десетина година, да ходим в Брюксел да се оплакваме или да се оправдаваме. Вече ми е обидно да го правим”, заяви Първанов.
По негово мнение, Европа гледа на нас като на партньор във формирането на европейската политика поне по 4-5 ключови теми като енергетика, разширяването на ЕС и др. Според президента, улавянето и съхранението на въглеродния двуокис при производството на енергия трябва да бъде задължително. "В Европа има едно връщане към ядрената енергетика. Президентът Обама преди няколко дни одобри специална програма за развитието на ядрената енергетика, разбира се при максимална гаранция за сигурност”, подчерта той. Първанов изрази съмнения във вятърните и слънчеви инсталации, които вече се разполагат масово. „На мене това не ми изглежда много екологично. Не знам дали сте виждали добруджанските полета, осеяни с вятърните системи”, коментира той, като отбеляза, че през тези територии минават коридори за птици. Държавният глава за пореден път се обяви в защита на недопускането на ГМО у нас. Той призова към запазване на биологичното земеделие, чиито пазар, според него, ще се разширява.
"Вместо да се оправдаваме с наследството, да се вземем в ръце и да почнем да правим политика, която ни дава друга перспектива”, каза президентът. Той акцентира върху социалните аспекти на политиката на Брюксел. "Никога Европа не е звучала толкова социално”, заяви той и допълни: "Не искам да влизам в идеологически спорове обаче у нас някои политици се срамуват да сложат в своите програми борба с бедността, борба за ограничаване на безработицата, което е приоритет на президента Обама и председателя на ЕК Барозу”.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа