Яне Янев: Цачева взема 6095 лева чиста сума на месец

Цецка Цачева взема на месец, откакто е председател на Народното събрание, по 6095 лева чиста сума, които средства не са от адвокатски хонорари или от собствен бизнес, а от българския данъкоплатец. Това каза на председателят на РЗС Яне Янев, предаде репортер на БГНЕС.
Янев каза още, че разходите за личния персонал на председателя на парламента, които включват средства за автомобили, за ведомствено жилище, за хонорари на сътрудници са около 23 750 лева на месец. Чистата сума, която взема Цачева на месец се формира от основна заплата плюс две трети, които според Янев идват от „черните каси” на парламента, върху които средства не се плащат данъци, както и суми за дневни, за клас, за прослужени години и други. От РЗС призовават да се спре не само с увеличението на заплатите на депутатите, но и да се премахнат т.нар. черни каси. Политическият съвет на РЗС ще внесе сигнал до Комисията по корупцията в парламента относно изявлението на Цачева, че е получавала в пъти в повече като адвокат, отколкото като народен представител. Янев заяви, че това е поредната лъжа, защото според информация на партията, като юрист Цачева се е подписвала на много скромни месечни хонорари.
Според РЗС Бойко Борисов няма да предприеме ход към предсрочни избори, каквато и ситуация да има в страната. „Въпреки, че се прави на бабаит, той е един страхливец и знае, че ако има предсрочни избори той няма да ги спечели”, заяви Янев. Той добави също, че страхът на премиера при предсрочни избори е, че той няма да ги организира, а това ще направи служебно правителство. От РЗС ще се обърнат към президента заради казуса на Симеон Дянков, който според Конституцията няма право да е министър, тъй като е в „длъжностна несъвместимост”. Според РЗС, когато е встъпвал в длъжност като министър на финансите той е бил в управителното тяло на търговско дружество. В обръщението си към президента от РЗС ще настояват той да се обърне към Конституционния съд.
Митинг на 10 март, организиран от РЗС, ще има. Сборният пункт ще бъде между 11.00 – 11.30 часа пред пилоните на НДК.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа