Атанас Кацарчев: Държавата се опитва да намери допълнителни приходи

България трябва да се обърне към Швейцария, за да потвърди или не съответната информация. Ако Швейцария откаже да сътрудничи случаят остава без резултат.
Това каза данъчният експерт и бивш зам.-министър на финансите Атанас Кацарчев по БНР във връзка с изнесената от директора на НАП Красимир Стефанов информация за сметки на българи в швейцарски банки за над 380 млн. лева.
Става въпрос за пари, отговори Кацарчев в отговор на въпрос как банкови служители оповестяват тайни в интерес на служби. Някой е закъсал и продава информация, заяви той и допълни, че това е не само българската криза в морала, но и в цял свят. Ако тези лица не са местни на България обаче, тоест ако лицето няма жизнени интереси тук, то не е данъчно задължено лице в България. Кацарчев обясни, че ако лице живее пет години в чужбина и работи там, не е задължен да плаща данъци в България. Същественото в случая е, че държавата се опитва да намери допълнителни приходи, заяви той. На въпрос дали е възможно данните на НАП да се използват само пропагандно Кацарчев каза, че в 90% от случаите това е чист PR. Обикновено когато данъчните обявят нещо подобно поне половината от хората отиват доброволно и декларират, обясни данъчният експерт. Ако става въпрос обаче тези пропуснати плащания да влязат като пряка ползва в държавата, няма как да стане бързо, защото процедурите отнемат от порядъка на 6 месеца до 1 година.
БГНЕС припомня, че преди два дни от НАП оповестиха, че над 380 млн. лева имат български граждани по сметки в швейцарски банки. Информацията стана ясна при посещението на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов в германското Министерство на финансите. Информацията е в два диска, закупени от германското правителство и тя е конфиденциална и не може да бъде коментирана публично. Германските данъчни власти обаче декларираха, че ще предоставят на българската страна всяка информация, отнасяща се до български граждани.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа