Президентството ще предостави писмен и звуков запис от разговора с Дянков

о повод огласеното писмо на председателя на Народното събрание, Декларацията на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и изявления на нейни представители, прессекретариатът на президента на Републиката е упълномощен да разпространи следната позиция на държавния глава:
Президентът държи на коректните отношения с институциите, поради което на председателя на парламента ще бъде изпратен и писмен, и звуков запис от срещата. Нещо повече, президентската институция е готова едновременно с това да предостави аудиозапис и на медиите.
Нормална административна практика е на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма.
Огласяването на един или друг материал се решава от ръководителя на съответната институция. И в други случаи Президентската администрация е публикувала стенограми от работата на институцията.
Проведеният с министър Симеон Дянков разговор не съдържа никаква поверителна или засягаща личността му информация. Президентът изразява учудване защо оповестяването на този разговор създава притеснения в ГЕРБ. Впрочем, самият министър Дянков настояваше да се изясни случаят с неговите изявления за президента. Едва ли може да се намери по-добър начин за изясняване на позициите от оповестяването на стенограмата.
Последният скандал тръгна от поредното провокационно изказване на министър Симеон Дянков. Президентът смята за неразумно разширяването и включването в проблема на българския парламент. Всичко, което е казано в разговора, е публична позиция на президента, която той ще отстоява твърдо и категорично и в бъдеще.
Президентът държи на принципното взаимодействие с институциите и визитата му в Брюксел го потвърди – там беше защитавана единната българска позиция. По много вътрешни и международни въпроси това взаимодействие беше видимо и ефективно. Но това не означава, че президентът ще бъде безкритичен към грешки, с каквито изобилства дейността на финансовия министър.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа