Нови 30 000 останаха без работа през януари - 76% ръст за месец

Още 30 хил. души са останали без работа у нас през януари, съобщи за „Класа“ финансовият експерт на КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова, като се позова на данни от официалната статистика. Сривът на пазара на труда буди сериозно безпокойство, защото броят на безработните само за месец се е увеличил с цели 76%. За сравнение - през декември освободените са били 17 хил. души.
Според Зайкова цифрата реално е много по-висока, ако се вземат предвид хората, които работят на половин работен ден, и тези, които са в неплатен отпуск. Основно безработните идват от строителния бранш, металургията и леката промишленост. Според КНСБ, ако темповете на нарастване се запазят, средногодишно безработицата у нас няма да пада под 15 на сто.
Експерти предвиждат до края на март безработицата да се повиши и да достигне своя пик. Тази година обаче на пазара на труда ще останат най-много висококвалифицирани специалисти.
Фирмите в България са намалили средно с 20% стартовите заплати на заетите в сравнение с началото на 2009 г. в резултат на кризата, каза за „Класа“ Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital за България и Македония. Става дума както за редовия персонал, така и за висшия мениджмънт, включително на големи и проспериращи чужди компании, развиващи дейност у нас.
Все още не може да се прогнозира дали ще има ново намаляване на възнагражденията. За по-голямата част от компаниите бонусите са вече история.

Станете почитател на Класа