БЛС обяви 7 април за ден на национален протест

Празникът на медиците - 7 април, е обявен за Ден на национален протест. Решението е взето на заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз на 26 февруари т.г., съобщават от пресцентъра на съюза.
На форума са били обсъдени проблемите на здравната реформа и финансирането на лечебните заведения. Решението на БЛС е да свика на 27 март в София извънреден събор, където проблемите да бъдат изнесени пред делегатите, представляващи всички лекари от страната. Седмица преди това ще бъде проведена и Национална конференция под надслов "Възможната здравна реформа". БЛС ще внесе в Министерския съвет искане за изменение в закона за бюджета на НЗОК и неговата актуализация, равностойна с бюджета от 2009 г., се казва още в съобщението. Лекарите настояват за премахване на делегираните бюджети за болничните заведения, както и на лимитите за доболничната помощ.
Съсловната организация ще предложи също да се включи нов текст в закона, който да гарантира своевременното изплащане на средствата, заработени от изпълнителите на медицинска помощ, според НРД. Всички промени трябва да станат в рамките на един месец, настояват от БЛС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа