БСП: Някои прокурори са волни или неволни съучастници в политически преследвания

Някои представители на прокуратурата са станали волни или неволни съучастници на политическите преследвания, пише в приетата на днешното заседание на Националния съвет на БСП декларация, с която остро се възразява срещу всички форми на политическо преследване на членове и симпатизанти на БСП и други български граждани, свързани с управлението на страната през периода 2005-2009 г, предаде репортер на БГНЕС.
Според левицата налице са масови уволнения на квалифицирани кадри в централната администрация, в регулаторните органи, в областните структури на централната власт, в звената на местната администрация. Те се извършват на принципа "вкупом ги назначавахте - вкупом ще ги уволняваме", пише още в документа. Още по-абсурдни са вземаните под натиск мерки за процесуална принуда спрямо обвиняемите - те очевидно не целят да "попречат на обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление", нито са съобразени с "имущественото им положение", се казва в декларацията. От левицата считат, че е налице засилена полицейщина, нарушаване на демократичните стандарти и грубо вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в съдебната. Националният съвет на партията заявява, че ще подкрепи независимостта на българските съдилища от грубо вмешателство в тяхната работа и ще запознаe всички европейски институции с нарушенията на правата на гражданите у нас.
През периода февруари - юни ще се подготви стратегия за участие на БСП в изборите 2011 и правила за номиниране на кандидатите и за оценка на работата на досегашните кметове и съветници, заяви секретарят на Изпълнителното бюро на партията Катя Николова. На заседанието на Националния съвет на партията днес е стартирал диалога в партията за подготовката за местните и президентските избори през 2011 и задачите, които трябва да бъдат изпълнени до тогава. Ще бъде направен цялостен преглед на политиката на БСП в местната власт. До края на тази година се очаква да е готов набора от кандидатури за общински съветници и кметове. В бъдещата наша работа, когато се оценяват кадрите ще се залага на личности с голям опит, на професионалисти, които са авторитет, които имат доверие, които не са обвързани с негативни корупционни схеми, заяви още Николова. Тя обясни, че формата на Коалиция за България не е ликвидиран, но обясни, че при местни избори голяма роля играят местните коалиции. Ще видим в какъв вариант е работила коалицията в различните населени места, обясни тя. Конкретно решение на Националния съвет за коалиционна политика на БСП ще има през второто полугодие на 2010.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа