Доживотна присъда за Георги Цветанов постанови съдът

С викове „Изрод” и „Отивай пак да убиваш” близките на Радостина изпратиха от съдебната зала Георги Цветанов, който днес беше осъден на доживотен затвор от състав на Варненския окръжен съд с председател съдия Даниела Костова, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.
Самото четене на присъдата започна точно в 11 ч. Залата беше препълнена от близки и роднини на убитата на 5 срещу 6 март 2009 г. 21-годишна студентка, които се бяха събрали пред съда далеч по-рано. Там присъстваха също майката и бащата на Георги, както и други техни близки. След прочитане на присъдата майката на Радостина Таня целуна и прегърна приятеля на дъщеря си Петър и избухна в ридание. След това през сълзи благодари на съдия Костова, за която каза, че се възхищава от цялото си сърце. По думите й действията на съдията показват, че в България все още има честни и некорумпирани хора. Тя каза още, че след този процес е горда, че живее в България. Таня обясни пред кореспондента на БГНЕС, че с произнасяне на доживотната присъда е донякъде овъзмездена от доживотната присъда на Георги. Приятелят на Радостина Петър също каза, че присъдата е справедлива. В съдебната зала след прочитане на присъдата в сълзи избухнаха още бащата и сестрата на убитото момиче, както и много нейни близки роднини и приятели. Бащата на Георги Цанко Цветанов пък заяви пред кореспондента на БГНЕС, че е убеден, че сина му е невинен. Той каза още, че днес е очаквал оправдателна присъда и допълни, че очевидно цялото дело е манипулирано, както и че досъдебното производство е гледано през пръсти. Защитникът на Георги адвокат Тодор Касабов от своя страна каза, че присъдата ще бъде обжалвана пред Апелативен съд и очаква тя да бъде заменена с оправдателна. Много от присъстващите поискаха бащата на Георги Цветанов да бъде отстранен като общински съветник.
БГНЕС припомня, че, че 21-годишната студентка от Икономически университет във Варна Радостина Евтимова беше убита в нощта на 5 срещу 6 март миналата година. Трупът й беше намерен от нейната сестра Теодора в апартамента, където тя живеела. По тялото й бяха открити 54 прободни рани. Няколко часа по-късно Георги Цветанов беше арестуван и му бяха повдигнати обвинения за изнасилването на момичето и за убийство, извършено по особено жесток начин, за да бъде прикрито изнасилването. Десет дни след убийството се проведе шествие на над 2000 студенти в града, които настояха за тежки наказания за извършителя на престъплението. По време на заседанието в сряда от прокуратурата и адвокатите на родителите на убитото момиче поискаха присъждане на доживотен затвор без право на замяна. В хода на процеса защитата на обвиняемия поддържаше тезата, че има доказателства единствено, че Цветанов е присъствал на местопрестъплението, но не и че го е извършил.
Първото заседание по делото започна на 30 септември миналата година и продължи в началото на декември. От 22 до 24 февруари тази година се състоя последното заседание. В хода на целия процес на съдебното дирене бяха изслушани близо 20 свидетели, близки на Радостина и Георги. Бяха назначени и изслушани съдебно-медицински, психиатрична, биологична, дактилоскопна, трасологична, технически и ДНК експертизи, в това число и допълнително поискани от защитата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа