България и Румъния поискаха удължаване на срока по ИСПА за „Дунав мост 2“

България и Румъния приеха съвместна декларация до Европейската комисия за удължаване на финансовия меморандум по ИСПА, чрез който се финансира голяма част от строителството на "Дунав мост 2", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с румънския си колега Емил Бок, предаде репортер на БГНЕС.
С документа двете страни призовават ЕК да удължи срока на допустимост на разходите по всички проекти на България и Румъния, одобрени в периода 2000-2006 г. по ИСПА до 31.12.2011г. "Апелираме към ЕК да предостави на България и Румъния възможност за удължаване до 31.12.2011 на срока за допустимост на разходите на големи проекти на стойност над 100 милиона евро, включително финансирането от ЕК", заяви Борисов. От възможност за удължаване на срока биха могли да се ползват и проекти, изпълнявани чрез Кохезионния фонд, одобрени в периода 2004-2006г за всички бенефициенти. Удължаването на срока ще доведе до успешна реализация на целите на Кохезионния фонд на ЕС като инструмент на европейската регионална политика на ЕС с оглед на ефективно изпълнение на инфраструктурните проекти с национално стратегическо и общоевропейско значение, пише още в декларацията. "Никак не е лесно да отидеш и да кажеш - понеже сме я докарали до там, че трябва да върнем 400 милиона лева и да ги извадим от вътрешния бюджет при положение, че ние нямаме пари да поддържаме дори здравето на хората. С Румъния заедно с тази декларация ще берем срама. Ако проявят милост и ни удължат срока - ще имаме "Дунав мост-2", иначе ние пари от вътрешния бюджет- няма да вадим, защото ги нямаме", изтъкна премиерът. "Години наред се хитрува, се бави. Не искам да търся виновни за това. Само в Будапеща има 9 моста на Дунав", коментира Борисов. Двамата премиери са разговаряли за възможностите за свалянето на таксите за леки коли, за ремонт на Дунав мост. Водят се дискусии за това на експертно ниво. "Това е най-скъпата граница в ЕС", коментира Борисов. Даваме ясно политическо послание към целия регион, че България и Румъния искат да направят този район цветущ. "Заедно с Румъния ние искаме да въведем един нов вид взаимоотношения - да участваме заедно, да си помагаме, да използваме отличните си контакти в ЕС, да използваме това, че Германия и Франция се отнасят приоритетно към нашите две страни, да използваме това, че транспортните коридори, енергийни, газовите коридори, които са на Балканите и касаят и двете страни, не бива да бъдат повод за хитруване, а точно обратното", заяви Борисов.
Двамата премиери изразиха надежда, че ще получат положителен отговор от Брюксел за удължаването на срока за изпълнение на проектите по ИСПА. Истински се надяваме ЕК да оцени това, че ние сме нови правителства и нямаме никаква вина, че е пропиляно времето и трябва да отидем и да върнем 200 милиона евро. Надяваме се, да разберат, да видят нашия прагматизъм, нашето експертно оценяване на проблемите, желанието ни да успеем да усвоим парите, които Брюксел е отделил, коментира Борисов. Той отбеляза, че амбицията и на двамата премиери е да не остане неусвоено евро. Българският премиер изтъкна, че е факт, че не се изпълняват договорите за "Дунав мост 2". В договора за изграждането на съоръжението не е записано, че то трябва да бъде отдадено на концесия. "Когато слагаш офертата на масата и бива одобрявана, след това след това носиш отговорност за това, което си подписал. Съжалявам, че предишното правителство е подписвало такива договори, които веднага след това пристигат с претенциите си и започват анексите", заяви още той.
От своя страна румънският му колега Емил Бок заяви също, че ще се направи всичко възможно за получаването на положителен отговор от ЕК, за да бъдат използвани средствата в интерес на гражданите на двете страни. Чрез удължаване на програмата, освен изграждането на моста Видин - Калафат се удължава срокът за изпълнението и на инвестиционни проекти по делтата на Дунав, Черноморското крайбрежие, които ще имат благотворно въздействие върху туризма на двете страни. Решихме да дадем нов импулс за изграждането на нови хидроцентрали. В момента експерти работят по идеите за проекти за общите ВЕЦ - ове. Бок отказа да излезе с политическа позиция за изграждането на АЕЦ" Белене" преди да е получил експертно становище по въпроса. В резултат на разговорите днес двамата премиери са се споразумели да провеждат редовни срещи. "Чувстваме се като у дома си" , изтъкна още Бок. Той благодари на Борисов за поканата да посети София, за прагматизма и ефикасността, които Борисов е доказал. "Нашето посещение и срещите, които имаме са важен момент в съживяването на политиките и икономическото сътрудничество между двете страни", коментира той. Бок изтъкна общите неща, които свързват двете съседни страни - за присъединяването към Шенген и към еврозоната, механизмът за оценка и проверяване в областта на правосъдието, подкрепата на проекта "Набуко", който е приоритет и за двете страни.
В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани меморандуми за разбирателство, свързани с изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 г. и за установяване на функционален блок въздушно пространство между България и Румъния. От българска страна документите бяха подписани от министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, а от румънска - министрите на регионалното развитие и туризма Елена Удреа и на транспорта Раду Берчану.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа