Стефан Христов остава окончателно в ареста

Софийският апелативен съд днес реши да остави в ареста с мярка за неотклонение, бившия директор на Дирекция "Миграция" при МВР, предаде репортер на БГНЕС.
По същество Софийски апелативен съд (САС) потвърди решението на Софийски градски съд. Апелативният съд прие, че е налице обоснованото предположение Стефан Христов да е извършил преписваното му деяние. Относно втората предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, възможност Христов да извърши ново престъпление, съдът прие, че е налице чисто съдебно минало. Освен това, Христов не може да извърши друго престъпление, защото е отстранен от длъжност. В същото време съдът се позова на практиката на Европейския съд на правата на човека и прие, че е налице изключително посегателство върху функционирането на системата на държавните органи, което застрашава националната сигурност и европейската сигурност. С тези мотиви съдът определи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“ на Стефан Христов. Днешното решение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване
След съдебното заседание адвокат Емил Велинов заяви, че няма данни Стефан Христов да е извършил нито едно престъпление. Адвокатът изрази учудването си и от позоваването на съда на практиката на Европейския съд за правата на човека. БГНЕС припомня, че съдебното заседание е по жалба на обвиняемия. Христов обжалва решението на Софийски градски съд от миналата седмица, когато съдът наложи на директора на Дирекция „Миграция” в МВР Стефан Христов най-тежката мярка "задържане под стража". Съдът прие, че е налице обоснованото предположение Христов да е извършил престъплението. Според свидетелски показания той е нареждал на свои подчинени да обработват преписки за издаване на разрешения за престои на чужденци в страната в еднодневен срок. Недоволни от това служители са били пенсионирани или отстранявани от работа, според свидетелски показания. Престъплението е извършено в периода 2008 година - началото на февруари 2010 година. Съдът прие, че е налице и предпоставката Христов да извърши друго престъпление.
Срещу Христов има повдигнато обвинение по член 282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. Той бе задържан на 16 февруари при специализирана операция на МВР, ДАНС и Националната следствена служба. Под ръководството на заместник–градския прокурор Роман Василев бе проведена съвместна операция на служители на дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР, ДАНС и Националната следствена служба. В хода на акцията е задържан директорът на дирекция "Миграция" - МВР. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди първоначалните информации относно задържането на Стефан Христов, че е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужди граждани, които чрез издаване на документи с неистинско съдържание влизали в България. Цветанов заяви тогава, че са проведени разпити на свидетели, подчинени на арестувания, където се посочва, че той е човекът, който е възлагал определени задачи, които не са в неговата компетентност. Цветанов каза още, че по тази разработка се работило от месец – месец и половина.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа