НЗОК намалява парите за още три групи заболявания

След решение на Комисията по позитивния лекарствен списък НЗОК ще поема само 50% от средствата за лекарствата за лечение на глаукома и по 25% от средствата за лечението на остеопороза и Паркинсон. Това заяви вчера в Министерството на здравеопазването председателят на комисията доц. Васил Димитров. Той обясни, че по този начин пациентите с глаукома ще трябва да си доплащат около 14 лв., докато според пациентските организации тази сума ще достигне до 30 лв. Болните от Паркинсон ще доплащат около 80-100 лв., а от остеопороза - може да се стигне и до 200 лв.
В началото на този месец стана ясно, че диабетиците ще си доплащат по 4,8 лева за инсулин. „Работим и в криза, и във финансов недоимък в областта на здравеопазването“, коментира Димитров. От НЗОК уточниха, че за 2010 г. касата има намаление на бюджета от 3% в сравнение с миналата година, което означава, че тя трябва да харчи малко над 26 млн. лв. месечно. Преразходът в бюджета само за месец януари на НЗОК е над 30 млн. лв. „Не приемаме чисто икономически аргументи за намаляването на реимбурсацията на медикаментите на трите заболявания“, коментира Станимир Хасърджиев от Конфедерация „Защита на здравето”. Той обясни, че пациентските организации са обезпокоени от факта, че тези рестрикции не са дискутирани с тях. Представителите на пациентите настояха решението за намаляване на средствата на тези заболявания да бъде преразгледано и да се търсят други механизми и подходи, чрез които да се набавят средства.
Вчера медиците от общинската болница в Харманли излязоха на символичен протест, съобщи управителят на МБАЛ Харманли и председател на Регионалната лекарска колегия д-р Динчо Генчев. Лекарите са имали лентички и баджове с надпис ”Да защитим нашата болница”.

Станете почитател на Класа