Велчев: В грях сме по делото за убийството на прокурор Колев

Поемам отговорността, че през годините не са предприети необходимите мерки за разкриването убиеца на прокурора Николай Колев, заяви главният прокурор Борис Велчев по Дарик радио.
В прокуратурата е създадена организация да се работи с максимални темпове по разкриването на това убийство, категоричен е обвинител номер 1. Прокурорът Николай Колев беше разстрелян на 28 декември 2002 г. пред дома си в столицата. Главният прокурор Борис Велчев добави още: "Трудна за коментар тема, не само съдържателно, но и от етична гледна точка. Дължим развитие по този въпрос и яснота, отчетлив начин, и на колегата Нанка Колева, която е прокурор във Върховната касационна прокуратура, съпругата на покойния Колев, и на обстоятелството, че това е, поне доколко аз зная, единственото убийство на прокурор в България. Поемам отговорността за това, че сме подценявали през годините необходимостта да предприемем допълнително много по-интензивни мерки. Понякога обществените приоритети променят и нашите. Понякога обстоятелствата ни припомнят наши собствени грехове. В грях сме по това дело, има още какво да се направи и е могло да бъде направено и малко по-рано. Сега създадохме организацията, за да се работи наистина с максимални темпове. Искрено се надяваме да се разкрие убиецът, не сме се отказали. Уверявам ви, че ако има основание да бъде разпитван г-н Филчев, ще бъде разпитван, но да правя прогнози от името следствения екип, не бих могъл".
Според изказвания на Нанка Колева зад убийството стои Алексей Петров. Попитан дали ще бъде разпитван той и по това дело, главният прокурор Борис Велчев коментира: "Това е въпрос, на който се надявам да не очаквате отговор. И да има някаква следствена тактика по това дело, а такава има, най-неуместното от моя страна би било сега да го съобщя публично". На въпрос има ли светлина в търсенето на истината, Велчев отговори: "Мисля, че трябва да се изчерпят всички способи за търсенето на истината и да сме сигурни, че всичко, което е могло да бъде направено и е било подценено или ненаправено по най-добрия начин през годините, ще бъде направено. Докъде ще ни доведат доказателства не мога да кажа и никой не може да каже в стадия на едно разследване. Но дължим да направим всичко, което е по силите ни. Няма да е лесно. Ако едно престъпление, особено убийство, не се разследва по достатъчно интензивен и пълноценен начин веднага след извършването, десетина години по-късно то става много трудно, но изобщо не е невъзможно".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа