Цветанов: Не изключвам зависимост между съдебния състав с Октопода

Дали има зависимост между съдебния състав или хора от съдебната система с "Октопода", аз не изключвам, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов днес в парламента, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Цветанов съди за това от възможността, хората, които се включват в кръга на "Октопода", да имат позиция в МВР и предполага, че същия подход може да е валиден и за представители на съдебната система.
Снощи Цветанов е разговарял с гл. прокурор Борис Велчев, със зам. гл. прокурор Бойко Найденов и със свои колеги по въпроса за предприемането на мерки от тук нататък. Главният прокурор е казал пред вътрешният министър, че към настоящия момент и досега въобще, такъв обем доказателства не са представяни на втора инстанция в Апелативен съд. В 10 -дневен срок ние сме събрали толкова много доказателства, но съдът е този, който определя дали задържаните да бъдат пуснати или не, подчерта Цветанов. Вътрешният министър не смята, че е изтичала информация от вътрешното ведомство, но допусна, че има някаква връзка между служители на МВР и хора от подземния свят. На много места проверяваните досега офиси на уличените са запечатани, но според него ще се наложи още веднъж да се влиза и да се проверява в част от тях. В момента той не може да каже точно какво са търсили и какво са намерили, но спомена за открити мобилни телефони и един пистолет.
На въпрос дали разследващите ще стигнат до най високо ниво, Цветанов потвърди, че това ще стане и добави: „За операцията по „Октопод“, както и по други, естествено е, че ще стигнем до всяко ниво. Всичко е възможно, както и това, което в последните няколко месеца се разбра за Красьо Черния, а той е доста по-малък играч в организираната престъпност. Той е просто един лобист в сравнение с един Алексей Петров- т.нар. Трактор, каза вътрешният министър. Цветанов опроверга, че има личен мотив в работата по операция "Октопод", както и категорично не е съгласен със сравнението за някакъв вид „Народен съд“. „Това са несериозни неща, но се търси формата и начина, някои да излязат като герои от престъпната си дейност, която са вършили на територията на страната“, коментира той. Цветанов потвърди, че и днес има нови хора, които дават свидетелски показания около операция „Октопод“. Той поясни, че в момента се правят насрещни проверки и в много случаи от свидетелските показания се оказва, че има данни за бездействие на правоохранителната и правораздавателната система.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа