Не сме между „чука и наковалнята“ за ПРО, но можем да попаднем

"Не сме между „чука и наковалнята“ за ПРО, но можем да попаднем". Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след участието си в Кръглата маса днес в хотел „Радисън“, на тема: „Стратегия за сигурност – предизвикателства и перспективи“, предаде репортер на БГНЕС.
Така той отговори на въпрос на БГНЕС как ще коментира тезата на вестник "Зюддойче цайтунг", според която България е между „чука и наковалнята“ по отношение на въпроса за евентуално ПРО на нейна територия.
Днешната дискусия, във връзка с проекта за стратегия за национална сигурност, е навременна. Тя трябва да отговори на въпроса кои са рисковете и заплахите за сигурността на страната, в това число и за използване на ракети на територията на България, като част от НАТО и ЕС, каза Станишев. Излиза, като че ли САЩ ни предлагат и искат разполагане на части от ПРО, а ние трябва да дадем отговор, счита бившият премиер. „Но първо трябва да дадем отговор на себе си – има ли заплаха, която да изисква разполагането на територията на страната на подобни устройства?“ Дали разполагането на части от ПРО не увеличава рисковите за България, т.е., не се ли превръща страната ни в мишена, риторичтно попита лидерът на БСП. Трябва да се отчетат и отношенията с конкретни държави, в това число и с Руската федерация, която е изключително чувствителна към подобни планове, допълни Станишев. „За да се вземе отговорно решение, трябва да има пълна прозрачност на разговорите, които не знам водени ли са или не са“, заяви той. Според бившия премиер това е въпрос на сериозно обсъждане, не само в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност, но и в НС. „Разглеждането на въпроса трябва да бъде в много по-широк контекст. А не едностранна инициатива на САЩ при взаимоотношенията й с България. От друга страна – дали това отговаря на вижданията на НАТО за обща сигурност, както и на сигурността на страните-членки на ЕС.“

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа