Четири сейфа ползвали Топлото и майка му

Четири сейфа са ползвали към 2006 година бившият директор на "Топлофикация – София" Валентин Димитров и майка му Цеца. Това съобщи в съдебна зала свидетелят Петър Лефтеров, предаде репортер на БГНЕС.
Два от сейфовете са били на Цеца Димитрова, един на Топлото, а третият е бил ползван съвместно от Валентин и Цеца Димитрови. Банковият служител в "Пощенска банка" неколкократно е превишавал правата си в полза на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация – София". Това стана ясно още от показанията на Лефтеров. По думите на свидетеля, той е бил подведен злонамерено от Димитров. Единия от компромисите в разрез с правилата, които са правени от служителя за Димитров, е било невписването на всичките му посещения в трезора, което е в разрез с банковите правила. Вторият компромис, който свидетелят сам определи като прецедент, бил смяната на собствеността на два от сейфовете. Тази процедура е предлагана като услуга в банката, само че в този случай Лефтеров отново пренебрегнал правилата, като по молба на Валентин Димитров прехвърлил собствеността, без на място да присъстват двамата нови собственици. Вальо Топлото всявал респект и затова били нарушавани правилата, обясни свидетелят. Валентин Димитров дал всички данни на новите собственици, така че те били вписани в договорите за ползване на двата сейфа. Процедурата станала през април 2006 година. По този начин договорите, под които се е подписал първоначално Димитров за ползването на въпросните два сейфа вече били прехвърлени на името на нови собственици. Според Петър Лефтеров това били Мая Стоилова и Силвия Стоянова. Служителят твърди, че от момента на прехвърлянето на собствеността на сейфовете, до принудителното им отваряне от следствените органи след повдигания на обвинения срещу Валентин Димитров, двете жени на се идвали да отварят сейфовете. Делото срещу Димитров и майка му ще продължи на 15 март от 9.30 часа.
БГНЕС припомня, че през октомври 2006 година 3,7 милиона лева общо са преброени в различни видове валута по сметките на бившия директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, майка му Цеца Димитрова и Гроздан Добрев, съобщиха тогава от Върховната касационна прокуратура. По същото време от Софийска градска прокуратура, упражняващи ръководство и надзора върху разследването на следствено дело № 245 по описа на Национална следствена служба, информираха, че е приключил огледът и преброяването на иззетите като веществени доказателства пари, предмет на разследваното престъпление. Следственото дело срещу Валентин Димитров, Цеца Димитрова и Гроздан Добрев е за пране на пари, срещу Валентин Димитров обвиненията са и за престъпление против данъчната система. През месец април 2006 година директорът на "Топлофикация София" Валентин Димитров беше свален от поста заради разкрити финансови злоупотреби в "Топлофикация" по времето, когато той е бил директор на дружеството. В кабинета на Димитров в "Топлофикация София" се оказа, че има перлена вана, за сметка на дружеството са били закупени джет и джакузи. В началото на юли той беше задържан и му бяха повдигнати обвинения по членове 253 и 257 от Наказателния кодекс за укриване на данъци и пране на пари. Първоначално беше установено, че Валентин Димитров е превел 1 640 000 евро в австрийска банка. Солидни суми бяха открити и в банкови сметки на майка му Цеца Димитрова, както и в сейфове. Финансовите операции са извършени в периода 1999 - 2006 година.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа