Атанасов поиска разследване на кръга около Никола Филчев

Фиксирането върху Трактора /Алексей Петров, бел.ред. / измества фокусът от това кои са трактористите, каза пред БНТ бившият директор на НСС и депутат от Синята коалиция Атанас Атанасов.
Време е да се разплете цялата група, функционирала около бившия главен прокурор Никола Филчев, каза Атанасов и допълни, че може би е крайно време той да бъде „прибран”. Трябва да се установи какво е отношение на бившия вътрешен министър Георги Петканов, за който се каза, че е наградил Алексей Петров за добра работа, коментира още Атанасов. Той каза още, че вниманието трябва да се фиксира върху политически проблем. В България има партии, влезли в колаборация с цел да задържат властта с части на организираната престъпност, заяви Атанас Атанасов. Според него класически случай за подобна структура е Сергей Станишев и групата на Алексей Петров с цел да се пребори с вътрешнопартийния си противник Румен Петков. „През 2001 година хора свързани с „Мултигруп” взеха торба пари и отидоха в Мадрид, за да доведат тук Симеон Сакскобургготски и след това беше сформирано правителството, в което участваше политическото представителство на „Мултигруп” – ДПС”, каза Атанасов. Бившият директор на Националната следствена служба допълни още, че Алексей Петров е бил привлечен към секретния апарат на НСС в късната есен на 2000 година по личното настояване на Никола Филчев. На въпрос защо Филчев е настоявал Алексей Петров да бъде привлечен в службата ексдиректорът на НСС заяви, че Петров е можело да бъде полезен за разследването или прикриването на определени дела. Службите за сигурност се стремят да придобиват свои източници в ъндърграунд средите, допълни още Атанасов. Изключително важно е да се установи защо Алексей Петров бе неформалния председател на ДАНС, заяви Атанасов.
МВР трябва да има пълната свобода и политическа подкрепа да разкрие всички връзки между политици и престъпници, каза от своя страна депутатът от ДПС и член на Комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов. Той допълни, че по отношение на борбата с организираната престъпност МВР има пълната подкрепа на ДПС. Костадинов отказа да коментира информацията, че Алексей Петров е ръководител на престъпна група с мотива, че в България има съд. Като член на Комисията за контрол на ДАНС съм се натъквал на много смущаващи неща в дейността на агенцията, когато Петров е бил част от нейното ръководство, коментира той. „Имам смелостта да кажа, че не мога да се гордея с дейността на ДАНС”, каза Костадинов. По думите му, въпросът за присъствието на Алексей Петров в ДАНС е поставен от ДПС още в рамките на предходното правителство на най-високо ниво. Според Костадинов ДАНС е използвана за използване на политически поръчки. Той даде пример със случая „Рибново”, където за да се угоди на Яне Янев е вдигната жива сила, която да докара на разпит кмета Ахмед Башев.
БГНЕС припомня, че Алексей Петров е станал агент на Национална служба “Сигурност” (НСС) в последните дни на декември 1999 г. Това става ясно от личното му кадрово досие в спецслужбите, което днес вестник “Труд” публикува. Бившият полицай, напуснал през 1992 г. отряда на баретите, е бил приет за “око и ухо” на МВР с мотивирано искане от тогавашния директор на НСС ген. Атанас Атанасов. То не било разписано от Богомил Бонев, както съобщават сайтове в интернет, а от приемника на поста му Емануил Йорданов.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа