Ракията е най-предпочитаната от българите напитка, средно пият по една голяма

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“

В навечерието на празника на виното, Трифон Зарезан, проучихме нагласите на българите за любимата им напитка и навиците им за почерпка с алкохолни напитки.
Почти две трети (60%) от пълнолетните българи заявяват, че са употребявали алкохолни напитки през последната година. Това показват данните от специално национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа”.

Предварителната справка в Евростат (Официалната статистическа служба на Европейския съюз) показва, че колкото и да е изненадващо, българите не сме на челните места в Европа по дял на населението, консумирало алкохол в последните 12 месеца. Всъщност страната ни се намира в долната половина на класацията. Според данните на статистическа служба на Европейския съюз процентът, консумирали алкохол в последната година сред българите, е 63%. Челните места в подредбата заема Литва с над 90% от населението, пило алкохол в последната година, следвана от Словения (88%) и Обединеното кралство (88%).

Редовните консуматори на концентрати представляват около една четвърт от пълнолетното население на страната. Това са хора, които пият водка, ракия или друг силен алкохол веднъж седмично или по-често. Почти същият е процентът на редовните консуматори на бира.

Консумацията на алкохолни напитки е значително по-висока сред представителите на силния пол. 40% от мъжете заявяват, че консумират концентрат поне веднъж седмично.
По-редовни потребители на концентрати откриваме и сред хората над 55-годишна възраст, живеещите на село или в малки градове, както и сред хората с ниски доходи. Любителите на концентрираните напитки – водка, ракия, уиски, заявяват, че обичайното количество, което пият, е около 100 грама, т.е. едно голямо.

Честотата на консумация на бира на практика е същата както и консумацията на концентриран алкохол, въпреки че е по-слабоалкохолна. Почитателите на бирата отново са мъже, но са главно млади хора, на възраст до 40 години, живеещи в областни градове. Над 40% от хората с високи доходи пийват бира поне веднъж в седмицата.

Виното е малко по-слабо популярна напитка сред българите. Около една пета от анкетираните заявяват, че пият вино (бяло или червено) веднъж седмично или по-често.

Що се отнася до това коя е любимата напитка на българина, първото място категорично печели традиционната ракия. Над една четвърт от българското население посочва, че това е напитка номер 1 за тях. Второто място заема бирата. Напитката на Трифон Зарезан, виното, е на трето място в предпочитанията на българите, с 20%. Виното е най-харесвано от жените, висшистите, както и от хората с висок социален статус.


Изследването е национално-представително, проведено е през първите десет дни на януари и обхваща 1004 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.


Станете почитател на Класа