Министър Найденов ще се бори за връщането на вината на руския пазар

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще се бори за връщането на българските вина на огромния руски пазар. Такова послание отправи той към винопроизводителите по случай празника „Трифон Зарезан”, на който заряза лозе в с. Иваново, Русенско, съобщават от пресцентъра на МЗХ.
„Първото нещо, което ще направим в посока за възвръщане на позициите на руския пазар, е максимално използване на предоставената на България безплатна изложбена площ в Москва”, каза министърът. В тази връзка изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев миналата седмица е провел срещи в руската столица за скорошното откриване на българската палата. Реално това може да се случи още от април, обяви Коев, който също присъства на празника за „Трифон Зарезан”.
Той се е договорил България да има постоянен селскостопански павилион на територията на Международния изложбен център в Москва. Със създаването на целогодишна представителна изложба на български традиционни земеделски и хранителни продукти ще се допълни комплексът от правителствени мерки за подпомагане на българските производители в условия на световна криза и за насърчаване на интернационализацията на българските експортноориентирани сектори. Създаването на национален павилион ще подпомогне възстановяването на позициите на традиционните български продукти на територията на Руската федерация, заяви министър Найденов. В рамките на постоянния национален павилион ще бъдат създадени отделни секторни експозиции, всяка от които ще се състои от фирмени щандове на компаниите от съответния сектор. На всяка фирма ще бъдат предоставени около 15 кв.м. Отделните секторни експозиции ще заемат следните площи: вина - 300 кв.м. минимум, месни продукти - 150 кв.м. минимум, млечни продукти - 150 кв.м. минимум, консерви - 45 кв.м. минимум, етерично-маслени - 50 кв.м. минимум и тютюневи изделия - 45 кв.м. минимум.
Министър Найденов се надява винпромите да се отпушат през тази година и да реализират натрупаните количества. Той обяви, че през 2009 г. са преработени 182 000 тона грозде. Произведени са 125 млн. л. вино. Износът през миналата година на вина е намалял с 25% спрямо предходната година до 66 млн. литра. Лозарите и винопроизводителите могат да се възползват до 2013 г. от 112 млн. евро средства по линия на Европейския съюз, каза министър Найденов. За тази година са предвидени 17.1 млн. евро за преструктуриране на лозови масиви, 2 млн. евро за застраховане на реколтата и 2.1 млн. евро за промоция на български вина в трети страни. През последните две години по линия на програмата за преструктуриране на лозови масиви са създадени около 7000 дка нови лозя.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа