Прокуратурата проверява три ВУЗ-а за корупция

Много ме питат за Свищов. Няма законодателен акт, който да ми позволява да сменя ректора. Това коментира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов на заседание на Антикорупционната комисия в 41-то НС, предаде репортер на БГНЕС.
В комисията са постъпили три все още непроверени сигнала за наличие на корупция в три висши учебни заведения – Югозападния университет „Неофит Рилски”, УНСС и Стопанската академия в Свищов. Нарушенията са различни – от злоупотреби с обществени поръчки до нарушения при провеждане на изпити, вписване на оценките на протоколите, незаконно обогатяване на служителите на ВУЗ-вете и преподаватели и др. „Тези три примера са в полезрението на министерството”, посочи Игнатов. Той информира, че вече е провел разговори с главния прокурор Борис Велчев и прокуратурата е започнала проверки във висшите училища.
От комисията за борба с корупцията и МОМН ще насочат дейността си към разкриване на фалшивите дипломи и фалшиви ВУЗ-ове. Все още в УНСС тече проверка по скандала „Петкан Илиев”. По отношение на ситуацията в Академията в Свищов, министърът на образованието заяви: „Тя стана едва ли не емблема за разпада на висшето образование в България”. Той призна, че темата за корупцията във висшите училища е много болезнена. Съществува проблем и с незаконното прехвърляне на студенти от чуждестранни университети. Наши студенти, които искат да продължат образованието си в български ВУЗ-ове трябва да заплащат по няколко хиляди лева, тъй като се смятат за чуждестранни. Най-често влизат с дарения, като за медицинските науки заплащат по 6 хил. лв за чужди студенти и 3 хил. лв за българи. Това също води до корупция защото университетите създават търговски дружества около себе си, които се занимават с тези дарения. Поради автономията на университетите у нас каквито и нарушения да се установят МОМН има право само да състави протокол с препоръка. С новия закон за висшето образование министерството ще се опита да заложи на разграничение на академичната от финансово-стопанката дейност. За да се спре корупцията, според Игнатов, трябва да се въведе както текущо, така и външно оценяване.
По случая с Петкан Илиев в УНСС има образувано досъдебно производство. На две лица са повдигнати обвинения. По корупционния казус в Стопанската академия също. Само във Великотърновската прокуратура има 15 досъдебни производства, като две от тях са за дипломи за висше образование. Игнатов се оплака, че няма как да бъде противодействано на разкриването на нелегитимни университети. В същото време съществува опасност България да бъде осъдена за това, че не признава дипломите на други университети, които са легитимни извън страната. Има и друга категория – гаражни университети – като Киевски, Московски, които се регистрират като търговски дружества. Те дори не са филиали на истинските учебни заведения, които се намират в Русия. От комисията се ангажираха да подпомогнат законодателните промени. Проблемите на МОМН не спират до тук. В момента у нас филиали на чужди университети се регистрират като фирми подобно на центровете за езиково обучение. Тъй като не са акредитирани, издаваните от тях дипломи не се одобряват.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа