ГЕРБ: Лъжа е, че Бюрата по труда бавят регистрацията на безработни

Лъжа е, няма случай бюрата по труда да бавят или да не регистрират безработни, БСП си играе със страха на хората, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова на брифинг в парламента, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Тя съобщи, че през ноември 2009 г. безработицата у нас е била 8.66%, през декември 2009 г. – 9.13%, а за януари 2010 г. – 9.90%. За сравнение Ангелова заяви, че средното ниво на безработицата в страните-членки на ЕС е 8.87%, а за страните от Еврозоната – 9.37%. народният представител опроверга и нападките на левите депутати, че бюджетът на НОИ „ще гръмне“ през месец юни т. г. Тя заяви, че са направени разчети от Института и няма да се допусне безработните да не получат обезщетения. Тя добави, че не е вярна информацията, че правителството няма план за заетост. „Има такива програми – това са „Развитие“ и „Отново на работа“, които ще стартира през месец март 2010 г. и ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Човешки ресурси“.
Емануела Спасова от ГЕРБ апелира чрез медиите всички пострадали от пазара на труда, включително и тези, които по една или друга причина са били върнати от бюрата по труда, да се обърнат към ПП ГЕРБ, за да бъде направена проверка по всеки един случай. Светлана Ангелова поясни, че 1% от безработните представляват 37 070 души. За безработицата като цяло тя поясни, че цифрата е динамична величина, но средствата за обезщетения в НОИ ще бъдат достатъчни. По информацията на ГЕРБ прогнозата за т.г. е безработицата да не надвиши 11-12%.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа