Етиен дьо Понсен: Процесът "Борилски" във Франция ще започне в отсъствието на обвиняемите

Паралелният процес във Франция по делото Борилски ще може да започне и в отсъствието на обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков. Това заяви френският посланик Етиен дьо Понсен пред журналисти, предаде репортер на БГЕНС.
БГНЕС припомня, че миналата седмица Стоичков и Желязков бяха осъдени на общо 36 години лишаване от свобода от Великотърновския апелативен съд за убийството на студента Мартин Борилски през 2000 г. в Париж. От произнасянето на присъдата до момента и двамата са в неизвестност, и преди дни бяха обявени за общодържавно издирване. Днес Етиен дьо Понсен припомни, че процесът във Франция ще започне през пролетта и се очаква парижкия съд да определи дата за началото му. Той обясни, че и двамата обвиняеми са използвали най-различни начини, за да забавят старта на процеса. Въпреки това, по думите на посланика сега „пътят за паралелен процес във Франция е отворен“.
Никакъв натиск не е бил оказван върху българското правосъдие по делото Борилски, каза още посланик дьо Понсен. Това, което беше важно за Франция, че следствието на френската полиция, което беше изключително солидно, беше взето под внимание от съда, коментира френския посланик. Той посочи, че можем да бъдем удовлетворени от начина, по който съдът функционира.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа