Кризисният щаб: Обстановката в Гърция остава непроменена

Обстановката в Гърция остава непроменена, се съобщава в доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 09.02.2010 г.
Все още селскостопанската техника и машините на протестиращите фермери не са изтеглени от пътищата във вътрешността на страната. С оглед на насрочената за вчера среща на г-жа Бадзели, министър на земеделското развитие и храните, се проведоха съвещания на протестиращите за постигане на решение за общи искания от девет точки и за съгласуване на позициите.
Резултатите от срещата ще бъдат обсъдени от протестиращите днес, след което ще бъде взето решение за последващи действия. Преобладават мнения за оттегляне от блокадите. Всички ГКПП със съседни на Гърция страни функционират нормално. Разширяват се стачните действия в страната с обявената от авиодиспечерите 24–часова стачка за днес, които се включват в общата стачка на синдиката на държавните служители. Това ще доведе до анулиране на всички полети от и към гръцките летища. Всички ГКПП с Гърция, с изключение на Кулата-Промахон, са отворени за преминаване на превозни средства и към момента движението през тях е нормално. На 9 февруари няма постъпили сигнали на горещите телефонни линии. Не са постъпвали и попълнени формуляри за загуби, причинени от блокадите на гръцката граница. От началото на блокадите на граничните пунктове с Гърция (18.01.2010 г.) до 08.02.2010 г. общият размер на заявените загуби от фирми (сигнали на горещите телефонни линии и чрез формулярите) възлиза на 13 504 599 лева (6 904 792 EUR) от 118 фирми. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа