Синдикати: "Моделът Дянков" може да доведе прокризисна ситуация

"Кризата се задълбочава", заяви президентът на КНСБ Желязко Христов, след заседанието на Консултативния съвет между двата синдиката, предаде репортер на БГНЕС.
Синдикатите смятат, че прогнозираното за 2010 ниво на безработица от 11, 4% вече е достигнато. Те очакват безработицата тази година да достигне около 14-15%. Според президента на КНСБ липсва мониторинг на антикризистните мерки и мерки за борба със сивата икономика. Социалният диалог е в дефицит в някои области от Северозападна България, както и в здравната сфера, изтъкна Христов. Закъсняването на плащанията на държавата към фирмите е социална драма за работещите хора. Синдикатите очакват да видят задълженията на държавата към бизнеса публично оповестени и както и конкретни срокове, в които държавата ще се разплати с фирмите. Христов отчете и продължаващата междуфирмена задлъжнялост и неизплащането на средствата по европейските фондове. Синдикатите смятат, че прогнозираното за 2010 ниво на безработица от 11,4% вече е достигнато. Те очакват безработицата тази година да достигне около 14-15%. Брутният вътрешен продукт за 2009 е намалял с 5-процентни пункта, като експертите очаква спадът да продължи до средата на годината. Промишленото производство се е свило с 22%, а промишлените продажби - с 28,2%. Синдикатите отчетоха и намалелия размер на външните инвестиции в нашата страна, ниското усвояване на средствата от еврофондовете и забавянето на реализацията на инфраструктурни проекти в следствие от забавените плащания от държавата. "Бюджетните задължения към реалния сектор висят като гилотина върху бизнеса и трудовите хора", каза още Желязков. Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е намалял с 157 000 души от септември 2008 до септември 2009.
Лидерът на КНСБ изтъкна, че действащата антикризистна програма в България не покрива комплексно направленията, в които трябва. Синдикатите припомниха, че временната антикристна програма на правителството изтича през април. В тази връзка работодателите са изработили пакети от антикризистни прдложения, които са изпратили до двете конфедерации. Днес КНСБ И КТ "Подкрепа" сравниха предложенията на различните работодатели и обещаха, че до края на тази седмица пакетът от предложенията ще бъде окончателно оформен, като една обща позиция на двата синдиката. Работодатели и синдикати са единни в позициите си около здравната реформа в страната. "Бушува социална енергия затова, което се случва със здравната реформа", изтъкна Желязко Христов, а Константин Тренчев допълни, че синдикатите биха изпробвали новия закон за събранията, митнигите ии манифестациите, ако не се чуят позициите им. Двете конфедерации настояват да не се извършват реформи навсякъде и на всяка цена. За да се извърши здравна реформа, трябва да има необходимите ресурси за това. Налице е високомерие от един зам.-председател на парламента и председател на здравната комисия, каза още Христов. "Готови сме да започнем преговори за споразумение за 1-2 години или до края на мандата на правителството. Ако дневният ред на обществото го няма, в антикризистния пакет отиваме на пътя на борбата. Ако не ни чуят, те ще се носят политическата отговорност", категоричен бе Христов. Според него не може по всички въпроси да намесваме премиера. Синдикалните организации предупреждават, че "моделът Дянков" за рестрикция във всички сектори може да доведе до нова прокризистна ситуация. Те се обърнаха към кабинета и с настояването да не бъде увеличавана пенсионна възраст в страната.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа