Сътрудничество в областта на туризма обсъдиха Белоградчик и община Горлицки в Полша

Делегация на община Белоградчик се завърна от петдневно посещение в община Горлицки, Полша. Посещението беше поредната проява в съвместната работа по проект „Междурегионално сътрудничество между общините Белоградчик, България и Горлицки, Полша – ключов фактор за развитието на туризма на база внедряване на добрите практики”, информират от общинския пресцентър.
По време на официалната среща в община Горлицки кметовете Мирослав Ведричович и Емил Цанков подписаха Споразумение за международно сътрудничесто. Акцентът на сферите на сътрудничество е – образованието, обучението, трансфера на добрите практики и популяризиране на положителен опит, както и разработване на съвместни проекти и търсене на възможности за тяхното финансиране. В срещите в полската община участваха и представители на общинска администрация, туристическия бранш и неправителствения сектор. Регистрационният номер на договора за сътрудничество е BG161РО001/4.2-01/2008/004 (по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013г.). Миналата година в Белоградчик беше проведен семинар по проблемите на туризма в края на миналата година участваха и представители от полската община, регион Краков.
В рамките на сегашния пътуващ семинар бяха изнесени лекции по теми, свързани с маркетинга на туристическата дестинация – за тънкостите при популяризиране на туристическите обекти за привличането на повече туристи. Били са обсъдени и формите и видовете туризъм утвърдили се практиката, най-вече религиозния, агротуризма и здравния туризъм. Почерпени са добри практики в развитието на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Постигната е и договореност в края на месец февруари полски експерти да посетят Белоградчик и да окажат съдействие в изготвянето на Маркетигова стратегия на общината в областта на туризма. Община Белоградчик е поканена за участие в най-голямата туристическа борса в Полша, която ще се проведе през месец април във Варшава, когато ще бъде направено и представяне на община Белоградчик и природните феномени. По време на посещението са посетени редица забележителности в полската страна – катедралата „Света Мария” и кралския замък „Вавел” в град Краков и солната мина „Виеличка” недалеч от града, превърната в туристически обект, а също и здравния център и туристически обекти в град Горлицки.
Кметът на община Горлицки Мирослав Ведричович с удоволствие е приел поканата да посети Белоградчик през тази година в удобно за него време.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа