Асоциацията на готвачите иска забрана на ГМО

Искаме забрана, а не само мораториум за освобождаването на генетично модифицираните организми (ГМО) от лабораториите. Това каза Ради Стамболов, вицепрезидент на Евро-Ток България, предаде репортер на БГНЕС.
Националната агенция за контрол над храните трябваше да бъде направена през 2006 година, после беше отложена за 2008 година, но все още няма. Не сме определили кой ще контролира храните в страната, допълни Стамболов. Той припомни, че има контролни органи за контрол над храната в Министерство на здравеопазването в лицето на РИОКОЗ, ДВСК е в Министерство на земеделието и храните и т.н. Съществува борба между самите министерства кой да ръководи тази агенция, посочи Стамболов. Според него обаче няма последващ контрол върху храните. „Мораториумът, който държавата обяви, че ще наложи върху ГМО, ще е проблем. ГМО трябва да бъдат само в лабораториите. Ние не искаме те да се освободят не само в рамките на ЕС, но и в рамките на България. Имаме една рамка, която е разписана при влизането ни в ЕС, но заобикаляме тази рамка”, каза още той. Според него, няма лаборатория в страната, която да каже какъв е процентът на ГМО, който е в храната. „Всички производители на храни в България доброволно дават проби на произвежданата храна, но каква е гаранцията, че това са проби от това, което се произвежда. Трябва да има синхронизиране на българското и европейското законодателство, но трябва да има контрол”, коментира Стамболов. Като пример той даде факта, че има производители на сирене, които внасят мляко от Чехия и Унгария, но никой не прави контрол дали животните, от които е млякото, са хранени с ГМО-продукти. Позицията на Евро-Ток е ГМО организмите да не се освобождават в свободните пространства, а да останат в лабораториите. На два пъти са отпускани пари за мега-агенцията за контрол на храните, но така тя не съществува, стана известно по време на пресконференцията. 60 милиона евро глоба ще плати страната, ако не бъде създадена агенцията. Последният срок е 2013 година. Ради Стамболов даде информация, че в момента съществува и смилянски боб от Китай. Днес е станало ясно, че дивата мексиканска царевица е заразена с ГМО.
Темата за ГМО стои на дневен ред от 22 години, коментира Жоро Иванов - президент на Евро-Ток България и вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал. Освен това той е почетен готвач на президента на Република България. Организацията е създадена през 1986 година, инициирана от Жак Делор. Под егидата на организацията са 4000 готвачи. България е член от 2005 година. Стремим се да върнем биопродуктите на масата на производителите, коментира на пресконференцията Таня Правчанова, вицепрезидент на Евро-Ток България. По думите й обикновените производители не могат да ни продават своите продукти, защото те не могат да предоставят сертификат за качество. Тя обясни, че цените за изработване на изследване на продуктите са много високи, а обикновените производители не могат да си позволят да направят тези изследвания. Ради Стамболов, вицепрезидент на Евро-Ток България каза, че в европейските страни хората имат големи ферми, в които произвеждат продуктите, които предлагат на своите клиенти. „Контролът в големите реномирани заведения е изключително голям. А и клиентът може да занесе в лаборатория това, което му се предлага. А ако се окаже, че етикетът не отговаря на истината, тогава съдебните искове са за милиони”, коментира още той. Стамболов даде като пример Италия, където има 20 региона, а страната е с най-много защитени продукти, т.е. знае се с какво се храни съответното животно и как е произведен съответния продукт. От организацията обясниха, че за да установят наличие на ГМО в храната, те трябва да имат минилаборатория, където да правят изследвания. Според тях, ягодите, които в момента са на пазара, са ГМО, защото няма логика сега да има ягоди. Те казаха, че не искат да има прасета с големина на крави. Готвачите дадоха като пример прясното мляко, което при варене прави само пяна, а няма каймак. Киселото мляко трябва да е с нормален вкус около ден и половина и след това трябва да придобива характерна реакция на вкисване. Готвачите обявиха, че на моменти са като алхимици, за да могат да приготвят качествена храна.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа