Цветанов: Осъдените по делото Борилски не са напускали страната

Последно Петьо Петков осъди България вСтрасбург, защото навремето не безизвестният прокурор Славчо Кърджев си беше позволил да каже, че все пак е престъпник, независимо, че човекът е оправдан на три инстанции, напомни по БНР говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.
Човекът виновен или невинен, но е оправдан на третата инстанция и за тези думи България беше осъдена. Нападките срещу съда няма да допринесат за по-добрата му работа, както и за по-добрата работа на МВР. Ние бяхме склонни да разговаряме с министър Цветанов по повод на интервюто му в национален всекидневник, но той ги повтори по-силно по БНР, а последва и срещата на премиера Бойко Борисов с ВСС, затова написахме и това писмо до него, уточни Куцкова.
Корупционните случаи се разкриват първо от МВР. Навремето Борисов като главен секретар съжаляваше, че не може да хване съдиите в корупция, защото имат имунитет. Ние тогава наистина имахме имунитет. Аз му обещах тогава, ако има съмнения, че ще разреша СРС, защото отговарях за това на територията на София. Но той не ме потърси. По случая с Хамстера, за което най-много се говори - същият съдебен състав, който го е поставил в ареста първия път, се оказва по случайност и на следващата инстанция след Апелативния съд пак същият да гледа делото. И те преценяват и го пускат под парична гаранция, уточни съдия Куцкова. .Слушам коментарите на френския посланик, но той не контактува със съдебната власт, а с изпълнителната, подчерта Куцкова. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че мнението на Етиен дьо Понсен е мнението на Европа. А колкото до Хамстера не бяха готови експертизите по едни заглушителни устройства и беше пуснат. В това време се отказаха 2 души от свидетелски показания. Цветанов посочи и други случаи, когато според него са пускани под парична гаранция, хора които е трябвало да бъдат оставени в ареста. По този начин хората не могат да дочакат справедливост. Куцкова призова да се видят в какви условия работят съдиите и то по знакови дела. Цветанов я репликира, че служителите в МВР не работят при по-добри условия. Според него, ако съдиите осъждат хората, които са извършили финансови престъпления, ще има средства и за добри условия на съдии и полицаи. Куцкова посочи, че министър не може да дава предварително оценки кой трябва да бъде осъден и кой не. Защото ние не гледаме какво пише по медиите, а какво има в папките като доказателства, подчерта тя. По повод издирването на осъдените по делото Борилски, Цветанов каза, че продължава издирването им и по техни данни те не са напускали страната. По повод пътуването си с премиера до Великобритания Цветаножв каза, че ще бъде коментиран с английските му колеги случая с убийството на писателя Георги Марков.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа