Министрите на икономиката от ЕС ще обсъдят бъдещето на електрическите автомобили

Министрите на икономиката от Европейския съюз ще обсъдят в испанския град Сан Себастиан бъдещето на електрическите превозни средства, съобщиха от пресслужбата на МС.
Темата ще бъде обсъдена на неформалното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), което е на 7-9 февруари т. г. Позицията на страната ни бе разгледана на Съвета по европейски въпроси (СЕВ), председателствано от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров. Използването на електрически автомобили е приоритетен въпрос на испанското ротационно председателство на ЕС, предвид мерките, които се предприемат за ограничаване на промените в климата и икономическата криза в автомобилната индустрия. Очаква се конкретно решение да бъде взето на редовното заседание на министрите на икономиката от ЕС през март. Членовете на СЕВ одобриха и рамковата позиция по предложение на ЕК за продължаване с една година на валидността на Решение 2009/251/ЕО. То изисква държавите-членки да гарантират, че на пазара няма да се допускат или предлагат продукти, съдържащи биоцида диметилфумарат. Препаратът се използва от производителите на обувки и прилагането му предизвиква алергични реакции на потребителите.
Съветът по европейски въпроси разгледа и рамковите позиции по Многостранното търговско споразумение ЕС-Андската общност и временното прилагане на Споразумението за научно и техническо сътрудничество между Европейската общност и правителството на Фарьорските острови. Документът асоциира държавата към 7-ата рамкова програма на ЕО за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности 2007-2013 г.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа