Сергей Игнатов: Някой иска да вземе мястото на председателя на БАН

Някой иска да хвърли председателя на БАН академик Никола Съботинов в битки с институциите и правителството и да вземе мястото му. Това каза пред телевизия PRO.BG министърът на образованието Сергей Игнатов.
Той каза, че разпознава интригите според историята. Според него има по-правилни решения за провеждане на една реформа от това, което правят в БАН в момента, но не би искал да се намесва в работата им. Според министър Игнатов един от проблемите на Академията е, че изплаща огромни обезщетения от порядъка на 25 000 лева на хора, които са уволнени или са пропуснали да вземат отпуската си през последните няколко години. Българските учители са много добри, проблемът е, че не се обръща внимание на тяхната преквалификация, смята Сергей Игнатов. Още по-големият проблем, според него пък е, че дори да има пари за преквалификация, няма кой да извърши подготовката им.
Българското образование трябва да бъде по-европоцентрично и това може да стане не само с вкарването на европейски автори в учебниците, но и на български автори, които са европейци по дух. Основните приоритети пред министерството на образованието са: включването на 5-6 годишните деца в образователния процес, въвеждане на целодневното обучение от следващата година и обръщане на по-голямо внимание на учениците между 4 и 9 клас, които се губят в интерпретацията на това, което им е дадено като тема.
Обсъжда се и необходимостта от промяна на учебното съдържание. Пренаписването на учебниците обаче е свързано с промяна на програмата и с промяната на Закона за образованието. Според министър Игнатов целта е той да стане факт да края на мандата на този парламент.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа