Министър Найденов предложи двустранна декларация с Гърция

Мирослав Найденов изрази готовност да подпише двустранна декларация заедно с гръцкия министър на земеделието по повод протестните действия на българо-гръцката граница, информират от МЗХ.
Това направи той по време на редовната си протоколна среща с извънредния и пълномощен посланик на Гърция в България Данае-Магдалини Куманаку. В декларацията той счита, че би могло да бъде записано, че диалогът и взаимната толерантност и подкрепа са най-добрите средства за постигане на успешни резултати. Министър Найденов потвърди, че приятелите са приятели и в добро и в лошо, и затова съседни страни с многовековни добросъседски отношения трябва да се подкрепят при всякакви обстоятелства. От своя страна посланик Куманаку заяви, че действията на протестиращите в момента гръцки фермери не са свързани в общ фронт и това прави трудно сътрудничеството с тях и постигането на устойчиви резултати. Въпреки това тя увери, че нейното правителство прави всичко възможно, за да реши проблема и потвърди желанието на гръцката страна за решаване на всякакви въпроси с диалог.
Министър Найденов подчерта, че Гърция е на първо място сред страните от ЕС по стокообмен със селскостопански стоки с България, което представлява 12% от общия му размер. Именно затова поддържането на сътрудничеството е от изключителен взаимен интерес. По данни на НСИ, за периода януари - август 2009 година, реализираните български земеделски продукти на гръцкия пазар са на стойност 386 564 000 щатски долара, а доставените аграрни продукти възлизат на 358 855 000 щатски долара.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа