България – втората страна ратифицирала споразумението за „Набуко”

България стана втората страна, ратифицирала със закон споразумението за изграждането на газопровода „Набуко” след Унгария.
На второ четене народните представители гласуваха законопроекта за ратификация за споразумението за проекта „Набуко” с 156 гласа „за”, единодушно, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Министърът на икономиката Трайчо Трайков изрази задоволство от единодушието в парламента и в комисиите по време на обсъждането и поясни, че 2015 година най-вероятно ще влезе в експлоатация първия етап от изграждането на газопровода, а до 2020 година ще заработи на пълен капацитет. По време на дискусията всички комисии в парламента подкрепиха законопроекта и изразиха надежда, че споразумението дава възможност за диверсификацията на газовите доставки на българския енергиен сектор, укрепва енергийната независимост на страната и ще доведе до намаляване на зависимостта от доставката на руски газ, както за страната ни, така и за Европейския съюз. Останалите държави, които тепърва се очаква да ратифицират споразумението са Румъния, Австрия и Турция.
Сергей Станишев преди гласуването по време на дискусията изрази ясната подкрепа на Коалиция за България за споразумението и също подчерта, че то отваря път за диверсификацията на доставките, източниците, трасетата и ценовите нива на газта за България.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа