БСП ще атакува здравната реформа в съда

Здравната реформа се прави насила и незаконно и е геноцид по отношение на българския народ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след като приключи семинарът на Коалиция за България в Хисаря.
Тази реформа обрича близо 1/3 от българите на липса на достатъчна медицинска помощ. Причината за тази реформа е недостиг от 500 милиона лева за болнична помощ - 350 милиона лева, които липсват в бюджета за НЗОК и 150 милиона лева, които бяха платени тази година за предишната, обясни Станишев. Икономията според него ще е около 100 милиона лева. "Няма да ги закриват, а ще ги принудят да се закрият. Тази цена не може да бъде понесена от българското общество. Настояваме незабавно да спрат действията, които са предприели. Те обричат на фалит болниците, като не сключват договори с тях. Тази дейност е без законово основание", изтъкна той. Според Коалиция за България промените в здравната сфера се осъществяват на базата на едно писмо от НЗОК. Те ще обжалват това писмо пред Административния съд. Ще намерим начин да обжалваме и пред Конституционния съд, обясни лидерът на БСП. Единственият път да бъде спряна тази реформа е натиск от гражданското общество, смята още той. Всяка една болница може да обжалва решението на регионалната здравноосигурителна каса пред съда, подчерта Станишев. Той призова болниците да направят това. Ще потърсим форма и на национално ниво тези действия да бъдат юридически обосновани, обеща лидерът на БСП. "Тези критерии са незаконни. В ЕС държавата действа против регламентите", каза още Станишев. Бившият здравен министър д-р Евгений Желев допълни, че с промените в сферата на здравеопазването се нарушават трите основни принципа за достъпност, достатъчност и качество. Нарушават се основни конституционни права. Животът и здравето на хората не можеш да ги вкараш между приходи и разходи, подчерта Желев. КБ ще излезе със законодателна инициатива да бъдат определени "защитени болници" и ще настоява за скорошна актуализация на бюджета. Държавата трябва да поеме ангажимент на определени територии да се запазят болниците, допълни Желев. За 4 години осигурихме 500 милиона лева за инвестиции в здравната сфера, напомни той. Ангеографът, който онзи ден откри премиера е закупен с пари, отпуснати от здравното министерство през 2008, обясни още Желев. "Не сме профукали парите, а сме ги разсрочвали. Казваме стоп на авантюрата", допълни бившият здравен министър.
До сега държавата финансираше 50 болници, които не отговаряха на критериите за лечебно заведение, припомни лидерът на партията. В отговор на въпрос дали призовава хората да излязат на улицата и да протестират Станишев отговори едносрично " Да". Щеше да е смешно това с хеликоптерите, ако не беше трагично, коментира той по повод изказването на здравния министър Божидар Нанев, че държавата може да транспортира болните с хеликоптери от едно населено място в друго. В отговор на критиките на БСП министърът на здравеопазването Божидар Нанев отсече "Последните 4 години БСП уверено води не само здравеопазването, но и цялата държава към фалит." Не мога да разбера с какво основание Сергей Станишев си позволява да критикува опитите ни да спасим здравеопазването. През последните години редица болници бяха оставени да фалират постепенно и насляпо без ясни правила., подчерта министърът. Според него всички 21 болници, които няма да сключат договор със здравната каса, са плод точно на техните безотговорни действия в здравеопазването. "За първи път ние се осмелихме да кажем истината и да сложим ясни критерии, по които да отсеем работещите от неработещите болници. По този начин искаме да осигурим реален достъп на хората до качествена медицинска помощ. Защото е заблуда да смятаме, че хората в Дулово например или в друга подобна болница получават нужните услуги.", заявява още Нанев. . Само че БСП го криеше, а ние го признаваме и отговорно търсим решение на този проблем. За да гарантираме медицинската помощ на хората, особено внимание проявяваме към така наречените „защитени” болници, които и сега съществуват. Те и сега получават субсидии от държавата за статут и дейност.
Ако БСП иска наистина да има реформа и качествено здравеопазване, по-добре да ни помогне да го направим, вместо да развива популистки тези и да призовава хората към бунт, категоричен беше министъра.. Смятам, че всичко това е не само във вреда на здравеопазването, но и на тази партия, защото хората не са глупави и сами виждат как седят нещата. Крайно време е тази партия да спре и спекулациите, че парите за болници през тази година са по-малко с 500 млн. лв. Защото бюджетът, който БСП визира за миналата година остана само на хартия. Благодарение на тяхната политика сега държавата се намира в толкова голяма финансова криза, която рефлектира и върху здравеопазването, пояснява още министър Нанев. Разменянето реплики между управляващите и опозицията на тема здравеопазване започнаха още сутринта, когато бившият директор на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че "в последните дни искам да замина за Хаити, но се оказва, че и това е трудно в България. Притеснението ми е, че като се върна от Хаити, ще се върна като здравно неосигурена и ще трябва да платя глоба.“ Още август месец съм водила разговори с министър Нанев и му дадох съвет, че стартирането на една реформа трябва да бъде много добре разяснена сред обществото. Това, което прави в момента министър Нанев, като пътува из страната, трябваше да стане от август досега. Според нея това разяснение трябваше да е факт отдавна, а не хората да получават sms, в който да им обясняват какво да правят и как да се лекуват в болници. За Тодорова не е ясно как Министерството на здравеопазването не изпълнява чл.5, т.11 от Закона за здравеопазването, в който се казва, че тази институцията трябва да дава публичност. Тя каза, че хронично болните няма да се качат на хеликоптерите, които обещава министърът, защото те не са спешни пациенти. Защото спешността е грижа на държавата, така пише и в Конституцията, и в закона. Тодорова постави няколко въпроса като например защо се е взело решение да се повишат цените на клиничните пътеки за спешност. Тодорова неколкократно посочи, че не бива на нея да се гледа като на представител на БСП, а като на експерт. В продължение на 6 месеца бяха изработени толкова стандарта, колкото бяха изработени за 9 г. от предните правителства и тези стандарти са приети и публикувани, каза от своя страна министър Нанев. „Не търсим в никакъв случай икономия на средства. За мен е ясно, че системата е недофинансирана и не можем да постигнем икономия на средства, а търсим ефективно използване на тези средства.“, каза още той. Нямаме за цел да закриваме болници, а да направим анализ на тяхната дейност. Не искаме да се стига до политически разправи дали една болница трябва да съществува или не, категоричен е Нанев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа