Дорис Пак: Срамувам се, че европейска страна може да се държи като Гърция

Срамувам се, че европейска страна се държи по този начин, коментира председателят на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Дорис Пак блокадата на гръцките фермери на границата с България, предаде репортер на БГНЕС.
Тя отправи редица препоръки към Гърция, свързани с подобряването на отношенията със съседите. Дорис Пак осъди отношението на Гърция в оспорването на името на Македония. „Македония не пада от небето. Как може да се оспорват имена”, коментира тя. По думите на Дорис Пак, в спора между двете държави се намесва доза национализъм. Много хора са на мнение, че Турция не е точно европейска страна, защото малка част е в Европа, каза Дорис Пак по повод присъединяването на страната към ЕС. Тя посочи, че за разлика от Турция Хърватия се справя много по-добре с критериите за присъединяване, но нейните съседки й пречат. „Турция трябва да направи това, което и другите страни правят. Ние нарушихме правилата за България и Румъния и си взехме поука от това”, каза Пак по повод бъдещото членство на югоизточната ни съседка. Тя отбеляза, че страната трябва да се съобрази с изискванията на Съюза по отношение на свободата на словото, религиозните въпроси, правата на жените.
В качеството си на председател на Комисията по образование и култура в ЕП Пак очерта и някои от посоките на развитие на европейското образование. Според нея е необходима по-голяма мобилност на учителите. „Ако учителят не внушава любов към Европа, то тогава кой ще го направи”, запита тя. Д. Пак смята, че е необходимо да се отпуснат допълнителни средства за образование и култура, за създаването например на мобилна програма за творци.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа