Лъчезар Иванов: Всеки ден у нас умира по една българка от рак на маточната шийка

Всеки ден у нас умира по една българка от рак на маточната шийка, както показва статистиката и не трябва да пестим ресурси, заяви Лъчезар Иванов, зам.-председател на НС и председател на Комисията по здравеопазване по време на Кръгла маса, посветена на Европейската седмица за предпазване на рак от маточната шийка, предаде репортер на БГНЕС.
В България от 1967 г. се води статистика за заболеваемостта и смъртността от това заболяване. Докато през 1967 г. заболелите жени са били над 518 на година, през 2007 г. те са 1129. Прогнозите за 2010 година сочат, че ще има 1274 нови случаи на заболели от коварната болест, заяви доц. Здравка Валерианова, ръководител на Българския национален раков регистър. През 2007 г. смъртността е над 400 души. Статистиката показва също, че смъртните случаи също нарастват от 1965 г. насам. Най-уязвимите възрастови групи са на жените между 30 и 39 години и 40 и 49 години. Късното диагностицирани случаи са се увеличи три пъти в сравнение 1977 г.
Драстична е разлика и в други цифри – 44% е 5-годишната преживяемост след диагностицирането на заболяването в България, докато в САЩ този показател е 92%. Това е предотвратимо и напълно лечимо заболяване, ако имаме работеща програма и мониторинг, заяви доц. Валерианова. 60 хиляди са новооткритите случаи всяка година в Европа, а 30 хиляди са починалите вследствие на заболяването, 250 хиляди са чакащите да се излекуват. Тези цифри оповести Филип Дейвс, председател на Европейската комисия за борба с рака на маточната шийка. Има различни пътища за справяне с болестта. Това са обикновени скрининг, който се прилага и въведената програма за ваксиниране срещу човешкия папилом вирус, който е причинител на болестта. Ваксината може да предотврати до 70% от случаите, ако се предостави на цялото население равнопоставено, защото в момента само по-заможните и по-образованите българки могат да си позволят това. "Превенцията е един от най-важните способи, които биха могли, ако не да преодолеят това заболяване, то да помогнат да бъде открито в ранен стадий или изобщо да не се стига до него." , каза председателят на НС Цецка Цачев. "Нашето общество трябва да използва предлаганите ваксини и трябва да се направи, така че всяка една от нас да изисква от своето правителството, от своята държава законодателни мерки, така че това да се случи в реалния живот.", каза още Цачева. "Конференцията извикват в мен един крясък срещу това, че има зло, което в случая е една коварна болест, която взима много жертви и то сред онези, които сме призвани да даряваме живота на планетата. Политическите мъже и жени трябва да бъдат отворени към проблема на това раково заболяване", допълни тя.
От своя страна директорът на АГ-болница „Шейново” д-р Иван Костов заяви, че в Шотландия има създадена система с база данни за пациентките, която работи без хартийни носители. Системата позволява преглед на електронните списъци. Той припомни, че от месец май миналата година "Шейново" изпраща sms-и и известявания за прегледи, готови изследвания, ваксинация на техните пациенти.
БГНЕС припомняа, че ваксината срещу рак на маточната шийка, която се слага на младите момичета още в детска възраст между 12 и 14 години е безплатна и задължителна, докато у нас тя е скъпа и не всяко семействно може да си я позволи, посочват специалисти като проф. Иван Черноземски, дългогодишен национален консултант по онкология и Евгения Адърска, председател на АПОЗ.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа